Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

23.6.2021 10:44 ・ Päivitetty: 23.6.2021 10:44

”Demokraattisessa valtiossa opposition paikka on parlamentissa, ei vankilassa” – Kiljuselta huolta täynnä oleva puheenvuoro Valko-Venäjästä

LEHTIKUVA / AFP Stringer
Kuvassa keskellä Raman Pratasevitš.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) kannustaa valkovenäläisiä pikaisesti rauhanomaiseen vuoropuheluun, jolla maa pääsisi ulos nykyisestä kriisistä.

Demokraatti

Demokraatti

Kiljunen puhui aiheesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Valko-Venäjää koskevassa ajankohtaiskeskustelussa Ranskan Strasbourgissa keskiviikkona.

Keskustelun taustalla on huoli Valko-Venäjän ihmisoikeusloukkauksista, jotka kiihtyivät vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen. Kansainvälisen yhteisön huoli on vain yltynyt sen jälkeen, kun Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat Ryanairin reittilentokoneen laskeutumaan toukokuussa Minskiin ja pidättivät oppositioaktivisti Raman Pratasevitšin ja hänen tyttöystävänsä Sofia Sapegan.

– Tapaus on hälyttävä hyökkäys siviili-ilmailua kohtaan ja uhka lentomatkustajien turvallisuudelle. Euroopan neuvoston sosialidemokraattien ja vihreiden ryhmä tuomitsee Valko-Venäjän viranomaisten toiminnan ja vaatii Pratasevitšin, Sapegan sekä kaikkien muiden Valko-Venäjällä pidätettyjen toimittajien ja poliittisten vankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista, Kiljunen totesi ryhmäpuheenvuorossaan.

Hän pitää lukuja hälyttävinä, sillä Valko-Venäjällä on jo lähes 500 poliittista vankia.

”Meidän on edelleen kehotettava käymään laaja-alaista vuoropuhelua.”

– Demokraattisessa valtiossa opposition paikka on parlamentissa, ei vankilassa.

Kiljunen valittiin pitämään poliittisen ryhmänsä puheenvuoro, koska hän toimii yleiskokouksen Valko-Venäjä raportoijana. Hän on myös yksi yleiskokouksen varapuheenjohtajista.

Hän toisti koko Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen yhteisen kannan siitä, että Valko-Venäjän yhdentyminen Euroopan neuvostoon järjestön arvojen ja periaatteiden pohjalta on edelleen strateginen tavoite. Valko-Venäjä ei ole Euroopan neuvoston jäsen. Suurimpana esteenä jäsenyydelle on ollut maassa yhä voimassa oleva kuolemanrangaistus.

– Meidän on edelleen kehotettava Valko-Venäjän viranomaisia ja kaikkia asiaankuuluvia sidosryhmiä käymään kiireellisesti laaja-alaista ja osallistavaa kansallista vuoropuhelua, jotta varmistetaan rauhanomainen tie ulos nykyisestä kriisistä ja avataan ovi uudistuksille, jotka hyödyttävät kaikkia Valko-Venäjän kansalaisia.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Yleiskokoukseen kuuluu varajäsenet mukaan lukien noin 700 kansanedustajaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU