Politiikka
10.2.2022 06:37 ・ Päivitetty: 10.2.2022 06:37
Demokratian taso maailmassa heikkeni jälleen – Suomi nousi listalla
Demokratian taso maailmassa heikkeni jälleen vuonna 2021, kertoo Economist Intelligence Unitin (EIU) tuorein vuosittainen demokratiaindeksi.
Myös toinen pandemiavuosi johti demokratioiden määrän vähenemiseen, ja vuodesta 2006 julkaistun indeksin kokonaistulos oli kaikkien aikojen heikoin.
Suomi nousi tällä kertaa indeksin kolmanneksi parhaaksi maaksi Norjan ja Uuden-Seelannin jälkeen. Viime vuonna Suomi oli indeksin kuudes.
Alle puolet maailman väestöstä, 45,7 prosenttia, asuu nyt EIU:n luokituksen mukaan jonkinasteisessa demokratiassa. Viime vuonna lukema oli 49,4 prosenttia.
Vielä huomattavasti pienempi osuus, 6,4 prosenttia, asuu maissa, jotka ovat saaneet indeksin parhaan luokituksen “täysi demokratia”. Näitä maita on nyt 21, kun Espanja ja Chile putosivat tuoreimmassa indeksissä tästä luokasta “puutteellisten demokratioiden” kategoriaan. Espanjan kohdalla pudotus johtuu EIU:n mukaan sen oikeuslaitoksen riippumattomuuden heikentymisestä.
Myös Britannian pisteluku heikentyi erinäisten poliittisten skandaalien seurauksena, vaikka se säilyikin täysien demokratioiden joukossa. Yhdysvallat jatkaa puutteellisena demokratiana.
Yli kolmasosa maailman väestöstä autoritaarisissa maissa
Indeksin hännänhuippuina ovat Pohjois-Korea, Myanmar ja Afganistan. Sekä Myanmarin että Afganistanin pisteet romahtivat viime vuonna sotilasvallankaappauksen ja äärijärjestö Talebanin valtaannousun seurauksina. Niiden ohella eniten heikkeni Tunisian pisteluku, ja Pohjois-Afrikan demokratiakehityksen mallimaa putosi puutteellisesta demokratiasta “hybridihallinnoksi”.
Eniten pistelukuaan paransivat Moldova ja Indonesia. Moldova nousi hybridihallintojen luokasta puutteelliseksi demokratiaksi.
Maailman väestöstä 37 prosenttia asuu maissa, jotka ovat saaneet indeksin heikoimman luokituksen “autoritaarinen hallinto”, suuri osa heistä Kiinassa.
EIU:n mukaan indeksin tulokset osoittavat demokratian haasteiden jatkuvan maailmalla. Demokratialle ovat luoneet painetta niin koronapandemia kuin autoritaaristen hallintojen kasvanut suosiokin.
Raportissa kritisoitiin monien länsimaiden viimeaikaisia kovia koronatoimia ja pyrkimyksiä rajoittaa rokottamattomien kansalaisoikeuksia, mikä voi EIU:n mielestä johtaa demokratian rapautumiseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.