Mielipiteet
3.4.2021 13:35 ・ Päivitetty: 3.4.2021 13:43
Diana Bergroth-Lampinen – Koronakriisin inhimillistä tai taloudellista loppulaskua ei tiedä kukaan
Lakisääteiset peruspalvelut on hoidettava. Ovella kolkutteleva soteuudistus vakauttaisi kuntatalouden vuoristorataa, kun palveluiden järjestämisvastuu siirtyy uusille hyvinvointialueille, kirjoittaa Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen mielipidekirjoituksessaan.
Kunnissa käsitellään parhaillaan vuoden 2020 tilinpäätöksiä summaten mennyttä koronavuotta taloudellisten tunnuslukujen valossa. Suomalaiselle kuntataloudelle kulunut vuosi toi lopulta pitkään kaivatun, joskin vain tilapäisen korjauksen valtionosuuksiin samalla kun yhteisövero-osuutta korotettiin ja taannoisesta verokorttiuudistuksen aiheuttamasta rytmihäiriöstä kunnallisveron kehityksessä päästiin. On hyvä muistaa, että kaikkien kuntien tulopohja perustuu merkittävältä osalta valtiolta saataviin valtionosuuksiin sekä verotuloihin. Menot kehittyivät koronavuonna odotettua maltillisemmin.
”Porissakin koronapandemia heijastui kaikkeen kaupungin toimintaan”
Kuntien talousjohtajat arvioivat vuosi sitten koronan aiheuttamien taloudellisten menetysten mittaluokan noin parin miljardin euron haarukkaan. Kuntaliiton kuntatalousohjelman ennuste oli todella synkkä. Pääekonomisti Minna Punakallion mukaan kuntataloudelle korona onkin merkinnyt yhtä vuoristorataa, jonka matkassa on ollut syöksyjä, nousuja ja yllättäviä käänteitä.
Porissakin koronapandemia heijastui kaikkeen kaupungin toimintaan, mutta erityisesti vuoden mittaan tehtyihin verotuloarvioihin. Viime kesän kynnyksellä tehdyt ennusteet talouden syöksykierteestä kääntyivät loppuvuotta kohden valoisammaksi päätyen lopulta peruskaupungin osalta 4,2 miljoonaa euron ylijäämäiseen tulokseen. Kun tähän lisätään kaupungin tytäryhtiöiden tilinpäätökset, ylijäämää kertyi 22,2 miljoonaa euroa. Taseeseen kertynyt ylijäämä on tilikauden 2020 jälkeen 48,6 miljoonaa euroa, tuloksenkäsittelyerineen yhteensä 70,3 miljoonaa euroa. Tilikauden tulokseen voidaan olla tyytyväisiä, mutta rakenteellisia ja pitkäjänteisiä toiminnan sekä talouden sopeuttamistoimia on jatkettava.
”Lakisääteiset peruspalvelut on hoidettava”
Väestö ikääntyy, palveluntarpeet kasvavat ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset jatkavat kasvuaan. Porissa viime vuosien budjettiylitykset ovat muiden kaupunkien tavoin syntyneet pääosin sosiaali- ja terveyspalveluista ja erikoissairaanhoidon ostopalveluiden kasvusta. Vuonna 2020 merkittävimmät määrärahalisäykset, 12,9 miljoonaa euroa, tehtiin perusturvalle.
Lakisääteiset peruspalvelut on hoidettava. Ovella kolkutteleva soteuudistus vakauttaisi kuntatalouden vuoristorataa, kun palveluiden järjestämisvastuu siirtyy uusille hyvinvointialueille. Julkisen talouden hoidettavaksi jää kuitenkin koronan aikana syntynyt palvelu- ja hoitovelka. Poikkeuksellisessa kriisitilanteessa on selvää, että joko kunnat tai valtio velkaantuu.
”Kriisi ei ole päättynyt ja sen todellista inhimillistä tai taloudellista loppulaskua ei tiedä kukaan”
Poikkeustilanne on vain vahvistanut sen, että kuntatalous ei toimi kvartaalitalouden periaatteiden mukaisesti. Tehdyissä päätöksissä on ollut kyse ennen kaikkea elämämme ja yhteiskunnan suojelemisesta niin maamme hallituksen kuin paikallisenkin päätöksenteon näkökulmasta. Meidän tulee kuluvankin vuoden poikkeuksellisissa olosuhteissa keskittyä huolehtimaan ihmisten terveysturvallisuudesta ja tärkeiden peruspalvelujen järjestämisestä.
Koronapandemia on muuttanut maailmaa, yhteiskuntaa ja meidän jokaisen elämää. Kriisi ei ole päättynyt ja sen todellista inhimillistä tai taloudellista loppulaskua ei tiedä kukaan. Maltilla ja ratkaisukeskeisesti yhteistyötä vaalien on jaksettava jatkaa eteenpäin. Edelleen meiltä vaaditaan sopeutumiskykyä, joustavuutta sekä ennen kaikkea toisista ihmisistä välittämistä.
Diana Bergroth-Lampinen, kirjoittaja on Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.