Nyheter

Dimitri Qvintus berättar om livet bakom politikens kulisser i Vegas sommarprat

Simon Bergman
FSD:s ordförande Dimitri Qvintus.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus berättar i dagens sommarprat om hur en helt vanlig fotbollsintresserad pojke från en finskspråkig familj från södra Savolax kom att bli ordförande för Finlands svenska socialdemokrater och hur han som specialmedarbetare för två statsministrar har upplevt livet bakom den finska politikens kulisser.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

 

Dimitri Qvintus är ordförande Finlands svenska socialdemokrater och har jobbat som specialmedarbetare åt såväl Antti Rinne och Sanna Marin under deras tid som statsministrar. Han berättar bland annat hur det kom sig att han började jobba inom politiken och vad det är som driver honom att arbeta för det han tror på.

 

Hemma hos familjen Qvintus pratades det inte om partipolitik men däremot var samhällsfrågor ett vanligt samtalsämne. Qvintus berättar hur den värdegrund han fick genom sin uppfostran gjorde att det senare i livet blev ett naturligt val att bli socialdemokrat.

– Då jag var liten lärde min mamma och pappa mig och mina syskon att man alltid ska vara på den svagares sida. Att man alltid ska hjälpa till, göra det lilla man kan och framför allt att man alltid ska se upp till alla människor. Speciellt till dem som alla andra ser ner på.

– När jag tänker på den uppfostran som jag fått och på mina värderingar, så är det helt naturligt att jag blev socialdemokrat.

 

Qvintus berättar hur det kom sig att en pojke från en helt finskspråkig familj med rötterna i södra Savolax och Karelen kom att lära sig svenska och blev ordförande för Finlands svenska socialdemokrater. Det krävde en del ansträngning, men Qvintus berättar att han alltid har varit intresserad av språk och han upplever att det svenska språket har fört med sig många fördelar i såväl privatlivet som arbetslivet och politiken

Svenskan har blivit mitt språk. Jag använder det för att uttrycka mina känslor varje dag.”

Det var genom hans passion för fotboll som Qvintus kom att lära sig svenska.

– Som fjortonåring bytte jag fotbollslag och började spela i FC Kirkkonummi i Kyrkslätt. Det visade sig att hälften av pojkarna i laget var finlandssvenskar.

Qvintus såg möjligheten han hade framför sig och bestämde sig för att lära sig prata svenska med sina svenskspråkiga lagkamrater.

– Jag sprang alltid under uppvärmningen med dom som pratade svenska och bara lyssnade på när de pratade med varandra. Så småningom började jag fatta en del av vad de sa. Efter en tid vågade jag till och med delta i diskussionen på svenska, och efter ännu en tid märkte jag att jag kunde hänga med i en hel diskussion. Jag förstod vad de sa och jag kunde säga vad jag ville få sagt.

Qvintus bor idag med sin sambo som är helt svenskspråkig. Han berättar hur det var först när de träffades som han kom att bli helt tvåspråkig.

– Svenskan har blivit mitt språk. Jag använder det för att uttrycka mina känslor varje dag.

 

Det första jobbet inom politiken fick Qvintus efter att han som sommararbetare på golftidningen Golflehti gjorde en intervju med den socialdemokratiska omsorgsministern Maria Guzenina.

– Jag intervjuade henne, skrev artikeln och gick tillbaka till mina studier. Två veckor senare ringde hon. Jag trodde att hon var missnöjd men artikeln men istället frågade hon om jag skulle vilja börja jobba som hennes medarbetare i riksdagen.

Då tackade Qvintus direkt ja och sedan dess har han jobbat som specialmedarbetare i tre olika regeringar och för fem olika ministrar samt två olika statsministrar.

Qvintus berättar om hur verkligheten bakom politikens kulisser är mycket mångsidigare än den bild man får utifrån. Han jämför med den bild man får av politiken när man ser på fiktiva filmer och serier som House of Cards.

– En annan rolig grej med de här serierna är att det alltid ser ut som att politik är ett schackspel på högsta nivå, men så är det inte. I verkligheten är det snarare som att fylla i ett korsord på villan. Man funderar i lugn och ro, får en ide, skriver den, suddar bort, tar en klunk kaffe och tänker på nytt.

Förtroende får man endast genom att agera på ett sätt som skapar tillit”

Qvintus berättar att det visst förekommer maktspel i politiken, men att de som spelar fult sällan når toppen i den finländska politiken.

– Politik handlar om att kompromissa. Det är att skapa samarbete som bygger på förtroende och förtroende får man endast genom att agera på ett sätt som skapar tillit.

-Jag brukar säga att man klar sig bäst i politiken om man tar själva politiken på fullt allvar men sig själv på lite mindre allvar.

 

Qvintus berättar att det som inte syns utåt är hur krävande jobbet som specialmedarbetare kan vara. Man måste vara tillgänglig att i alla situationer hjälpa och stöda där det behövs.

-Under min systers bröllop fick jag springa ut ur kyrkan mitt under vigseln för telefon ringde och jag måste svara. Samma sak hände på en begravning. Det kändes förstås inte bra men det var så mitt jobb såg ut.

Det som motiverade Qvintus i sitt jobb trots att det stundvis kunde vara mycket ansträngande har varit en stark känsla av att det han gör är meningsfullt.

-Orsaken är en uppriktig och ärlig vilja att jobba för det gemensamma, för Finland och för finländarna, och en stark känsla av att det som jag gör har betydelse.

 

Den finländska versionen av Breaking Bad skulle vara världens kortaste och mest tråkiga kriminalserie och det får vi skylla på välfärdsstaten.”

Qvintus berättar att den störst förändringen som har hänt i hans liv var då han för drygt ett år sedan blev pappa.

– Att bli förälder är ingen självklarhet, utan en stor gåva och på många sätt också en tillfällighet. Jag tackar varje dag för att den tillfälligheten förunnades oss.

Qvintus berättar hur man på BB ser vad den finländska välfärdsstaten innebär i praktiken och varför det inte finns finländska och nordiska tv-serier som Breaking Bad.

-Den finländska versionen av Breaking Bad skulle vara världens kortaste och mest tråkiga kriminalserie och det får vi skylla på välfärdsstaten.

Att vara förälder får Qvintus att villa bidra ännu mera till samhället och engagera sig mer i politiken.

-När mitt barn har vuxit upp vill jag kunna se barnet rakt i ögonen när jag svarar på frågan som antingen lyder; Hur klarade ni av att lösa alla utmaningar? Eller så lyder den; Varför gjorde ni ingenting? Jag hoppas att det är den tidigare frågan jag får svara på. Då vill jag ärligt kunna säga att jag gjorde mitt bästa. Att jag inte lät bli trots att det många gånger hade varit enklast och bekvämast.

I dagens sommarprat kan man avslutningsvis få lyssna på när Qvintus läser en sommardikt som han själv har skrivit en natt då han låg på akuten med en allvarlig lunginflammation.

 

Dimitri Qvintus sommarprat går att lyssna på i sin helhet på radio kl. 18 idag, måndagen 25. juli i Yle vega, eller när som helst på Yle Arenan.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE