Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Edessä historiallisen laaja lakko – Juko: ”Osaoptimointi vaarantaisi julkiset palvelut”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Koululaisia Taivallahden peruskoulun pihalla Helsingissä 2. toukokuuta 2022. Kunta-alan lakot alkavat keskiviikona 3. toukokuuta. Viikon mittainen lakko sulkee mm. kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea.

Historiallisen laaja lakkoaalto on edessä, kun akavalaisia kunta-alan asiantuntijoita ja esimiehiä edustavan neuvottelujärjestön Jukon lakot alkavat kymmenessä kaupungissa tiistaina.

Demokraatti

Demokraatti

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä lakossa on Jukon mukaan yhteensä yli 81000 palkansaajaa, kun Jukon lisäksi samaan aikaan lakkoilevat myös ammattiliitot JHL ja Jyty. Jukon laskujen mukaan töistä onkin jäämässä pois jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

Akavalaisten lakot tuntuvat laajalti kaupunkien palveluissa muun muassa opetuksessa ja päivähoidossa, sosiaalipalveluissa, terveydenhoidossa, teknisissä palveluissa ja hallinnossa. Juko muistuttaa tiedotteessa, että lakolla on vaikutusta kuntalaisten arkeen, mutta ei henkeen, terveyteen, turvallisuutteen eikä omaisuuteen.

Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren painottavat, että tavoitteena on edelleen vähintään kahden prosentin yleiskorotus tälle vuodelle.

– Aivan ehdottomasti tarvitsemme lisäksi monivuotisen palkkaohjelman korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna yksityiseen sektoriin, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

– Monilla aiemmilla neuvottelukierroksilla julkisen sektorin palkansaajat ovat joutuneet tyytymään äärimaltillisiin, jopa nollakorotuksiin. Niiden päälle vuonna 2016 he pelastivat Suomen kilpailukyvyn kiky-sopimuksella, hän muistuttaa.

Juko haluaa myös turvata käynnissä olevassa sovittelussa kunta- ja hyvinvointialueiden neuvottelujärjestelmän ja sopimustoiminnan tulevaisuuden.

– Kaikille yhteisistä työehdoista on jatkossakin neuvoteltava yhdessä ja samalla kertaa. Osaoptimointi ja tietyn ammattiryhmän suosiminen muiden kustannuksella vaarantaisi julkiset palvelut, Maria Löfgren tähdentää tiedotteessa.

– Yhdenvertaisuus palvelujen käytössä ja niitä tuotettaessa on hyvinvointiyhteiskuntamme kivijalka, joka edistää yhteen hiileen puhaltamista henkilöstön kesken ja heitä johdettaessa.

Lakolla ja mielenilmauksella vauhtia neuvotteluihin

Jukon ja sen jäsenliittojen lakot koskevat kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta, sote-sopimusta ja opetushenkilöstön sekä teknisen henkilöstön sopimuksia.

Myös koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuvat.

Lakkojen ja ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Lakon lisäksi vauhtia kuntasektorin jumiutuneille virka- ja työehtoneuvotteluille on Jukon mukaan määrä antaa Jukon, JHL:n ja Jytyn mielenilmauksessa Helsingin Narinkkatorilla 6. toukokuuta kello 12-16.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut 28. helmikuuta. Kuukautta myöhemmin palkansaajajärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen riittämättömänä. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen puolestaan ilmoitti viime perjantaina, ettei lautakunnalla ollut mahdollisuutta antaa vielä sovintoehdotusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE