Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnan tasa-arvokyselyn tulokset: Valiokunnat edelleen sukupuolittuneita

Kansanedustajat kokevat sukupuolella olevan merkitystä tavoitelluimmissa valiokunnissa. Tämä käy ilmi  keskiviikkona julkaistusta eduskunnan tasa-arvokyselyn tuloksista.

Demokraatti

Demokraatti

Tutkimuksessa selvitettiin, miten kansanedustajat kokevat sukupuolten välisen tasa-arvon toteutuvan eduskuntatyössä. Vaikka yleinen tila koettiinkin hyväksi, puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi töitä vielä riittävän jatkossakin. Kyselytutkimus toteutettiin viime kevään ja kesän aikana kahdessa osassa, joista kirjalliseen kyselyyn vastasi 149 kansanedustajaa. Tämän jälkeen haastatteluihin pyydettiin 34 edustajaa, joista miehiä ja naisia oli yhtä monta.

Edustajat kokevat vaikutusmahdollisuutensa hyviksi sukupuolesta riipumatta, mikä näkyy esimerkiksi puheenvuorojen saamisessa eduskuntaryhmissä ja asialistoihin vaikuttamisessa puolueen sisällä. Eniten eroja sukupuolten välillä mainittiin puheen keskeyttäminen ja alkuperäisidean varastaminen.

Ongelmakohtana pidettiin edustajien verkostot ja valiokunnat, joissa sukupuolittuneisuus korostui. Tutkimuksen toteuttaneen Oxford Research Oy:n tutkija Anna Björk kertoi, että tavoitelluimmissa valiokunnissa esimerkiksi ulkoasiain- ja valtiovarainvaliokunnissa miehillä katsottiin olevan ylivalta.

Samoin talous- ja ulkopolitiikassa miesten katsottiin dominoivan, kun taas vastaavasti naisilla oli enemmän vaikutusvaltaa sosiaalipolitiikassa.

Seksuaalista häirintää kertoi kohdanneensa 12 naiskansanedustajaa ja miehistä vuorostaan 17. Yksityiskohtaisia tapauksia tutkimuksessa ei kerrottu, mutta yleisesti mainittuna häirintänä pidettiin seksuaalissävytteiset vitsit. Varsinkin naiset kokivat saavan seksuaalissävytteistä palautetta.

– Emme tiedä, onko koetut häirintätapaukset miten uusia edes. Ne voivat olla edeltäviltäkin vaalikausilta, tutkimuksen ohjausryhmään kuulunut kansanedustaja Ville Tavio (ps) huomauttaa.

Lisää aiheesta

Eduskunnan puhemies Paula Risikko oli huolissaan, miten kansanedustajat olivat tottuneet uhkausviestien saamiseen sosiaalisessa mediassa. Jopa 72,3% vastanneista kertoi saaneensa uhkausviestejä sosiaalisen median kautta. Hän kertoo aloittaneensa toimet seksuaalisen häirinnän ja uhkailujen kitkemiseksi eduskunnassa.  Risikko painottaa, että sääntöjä ja ohjeistusta on selvennettävä, jotta edustajat osaavat hakea apua tarvittaessa.

Aikaisempaa selvitystä aiheesta ei ole tehty Suomessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE