Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa erikoinen tilanne – puhemies tulkitsi, ettei Harkimo kysynyt mitään

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo eduskunnan suullisella kyselytunnilla tänään.

Eduskunnan kyselytunnilla on keskusteltu tänään suomalaisten koululaisten heikentyneistä Pisa-tuloksista.

Demokraatti

Demokraatti

Asia tuntui kiinnostavan kaikkia puolueita.

Yksi keskusteluun osallistuneista oli Liike nytin puheenjohtaja Harry Harkimo.

Harkimo moitti ensin edelliskauden opetusministeri Li Anderssonin (vas.) sanomisia.

Hän jatkoi nykyhallituksen arvostelulla todeten, että nyt kuullaan taas uusia selityksiä siitä, että mitä halutaan tehdä.

– Tämä kännykäasiakin, mitä nyt pyöritellään tässä. Ei ministeri ole sanonut mitään, että otetaanko ne kännykät pois vai eikö niitä oteta, pienennetäänkö luokkakokoja vai eikö niitä pienennetä ja mitä tehdään niin, että saadaan rauha. Opettajat kertovat, että niillä on ääni käheänä, kun ne huutavat koko viikon. Viikonloppuna ne eivät pysty enää puhumaan. Siellä ei ole rauhaa siellä luokassa. Jotain tälle asialle pitää tehdä, ettei taas ensi kaudella saada kuunnella samoja selityksiä, Harkimo päätti puheenvuoronsa.

PUHEMIES Jussi Halla-aho (ps.) tulkitsi, ettei Harkimo tehnyt lainkaan kysymystä. Aina välillä kysymystunnilla käy niin, että varsinainen kysymys ei hahmotu edustajan puheesta. Joskus puhemies antaa vielä asiasta huomautettuaan, edustajan tehdä varsinaisen kysymyksen.

– Siitä ei nyt ollut löydettävissä varsinaista kysymystä, Halla-aho sanoi tällä kertaa ja antoi kysymysvuoron seuraavalle kansanedustajalle.

Salista kuului huutoja, joiden mukaan Harkimo oli kysynyt, että otetaanko kännykät pois.

Tämä on kuitenkin tulkinnallista, sillä Harkimo esitti kysymyksensä sivulauseessa eikä puheesta ollut selkeästi pääteltävissä, olivatko kysymykset pikemminkin retorisia.

Asia ratkesi kuitenkin keskustelussa myöhemmin siten, että opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) otti kännykkäasiat myöhemmin esille vastatessaan toiselle. Henriksson osoitti sanansa myös Harkimolle.

– Jos joku luulee, että poistamalla kännyköitä kokonaan koulusta, ratkaisemme kaikki ongelmat, melkein haluaisin sanoa, että käsi ylös. Sellaista kännykkäkieltoa, joka olisi täyskielto, ettei kouluun saisi tuoda kännykkää ollenkaan, ei ole tulossa, Henriksson painotti.

– Mutta me haemme niitä ratkaisuja, jotka ovat myös perustuslaillisia ja joissa otetaan huomioon kaikki perusoikeudet ja otetaan huomioon se, että opettajalla ja rehtorilla on riittävät keinot silloin, kun omassa kunnassa ei ole otettu riittävästi näitä huomioon koulun ohjesäännössä. Tätä pystytään tekemään, mutta se, että uskotaan, että kännykkä pois ja maailma pelastuu, sellaista ei ole, opetusministeri jatkoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE