Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

11.2.2025 15:05 ・ Päivitetty: 11.2.2025 15:05

Eduskunnassa haluja jatkaa ukrainalaisten tilapäistä suojelua – ”On ilo kuulla, että me tässä salissa olemme samaa mieltä”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 11. helmikuuta.

Eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun ulkomaalaislain muutoksesta, jonka myötä Suomeen Ukrainasta paenneiden ihmisten tilapäistä suojelua voitaisiin jatkaa ainakin vuodella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvosto päätti aiemmin, että Ukrainan pakolaisten tilapäistä suojelua jatketaan vuodella 4. maaliskuuta 2026 asti. Hallitus esittää muutosta ulkomaalaislakiin, jotta päätös voidaan panna täytäntöön myös Suomessa.

Asiasta oltiin salissa yksimielisiä.

-  On ilo kuulla, että me tässä salissa olemme samaa mieltä siitä, että meidän tulee tehdä kaikkemme Ukrainan auttamiseksi ja kannettava myös oma vastuumme ukrainalaisten auttamiseksi, jotka kotimaastaan ovat sotaa paenneet, asian esitellyt sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kiitteli keskustelua.

SUOMESSA on tilapäiseen suojeluun perustuvalla tilapäisellä oleskeluluvalla noin 46  000 ulkomaalaista. Koko unionin alueella tilapäistä suojelua on annettu noin 4,4 miljoonalle ihmiselle.

Suomessa tilapäistä suojelua on annettu tähän mennessä noin 77  000 ihmiselle. Rantasen mukaan kuluvana vuonna 8  000-12  000 ihmisen odotetaan hakevan sitä.

Rantanen toivoi EU:lta ajoissa tehtyjä ratkaisuja siitä, mitä tapahtuu maaliskuun 2026 jälkeen.

Seuraavaksi laki etenee hallintovaliokunnan käsittelyyn.

Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) penäsi vastauksia, miksi uudessa esityksessä on poistettu mahdollisuus siihen, että kolmen vuoden tilapäisen suojelun jälkeen myönnettäisiin pysyvä oleskelulupa.

-  Hallituksen esityksen jälkeen tilapäisen suojelun nojalla myönnetty oleskelulupa olisi aina tilapäinen. Sen nojalla mahdollisuus jatkuvan oleskeluluvan myöntämiseen poistuisi. Haluaisin kuulla perusteluja, miksi olette päätyneet tällaiseen ratkaisuun, Honkonen tiedusteli.

Rantanen vastasi, että jatkuva oleskelulupa ei ole sama asia kuin pysyvä oleskelulupa.

-  Kysymys on tilapäisestä suojelusta, jolla on tarkoitus pysyäkin tilapäisenä, Rantanen sanoi. Hän muistutti, että tilapäistä suojelua saavien on mahdollista hakea pysyvää oleskelulupaa esimerkiksi työn tai opiskelupaikan perusteella.

KOKOOMUKSEN Ben Zyskowicz halusi puolestaan tietää, olisiko mahdollista, että sodan jatkuessa Suomi myöntäisi esimerkiksi kahden tai kolmen vuoden pituisia tilapäisiä lupia, vaikka unioni päättäisi vain vuoden kerrallaan.

-  Pidempi tilapäinen lupa toimisi positiivisesti, jos ajatellaan näiden ihmisten epävarmuuden vähentämistä koskien omaa tulevaisuuttaan, motivaatiota oppia suomen kieltä tai muutenkin juurtua Suomeen ja vakiinnuttaa olemisensa ja asumisensa Suomessa, Zyskowicz sanoi.

Rantasen mukaan asiassa on syytä huomioida, että ketään ei voi pakottaa jäämään Suomeen. Hän painotti EU-tason ratkaisuja kulloisenkin tilanteen mukaan.

-  Tässä kannattaa hakea ratkaisuja koko EU:n tasolla. Emme pidä järkevänä sitä, että jokainen maa tekee erilaisia ratkaisuja, joka voi aiheuttaa isoja ihmissiirtymiä toisaalle.

Kaisu Suopanki/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU