Politiikka
12.12.2023 13:00 ・ Päivitetty: 12.12.2023 13:00
Eduskunnassa jälleen lehterimielenosoitus – näin puhemies Halla-aho kommentoi tapahtunutta
Eduskunnan täysistunnossa nähtiin jälleen tänään mielenosoitus. Mielenosoittajia oli paikalla ilmeisesti ainakin kaksi. Heillä oli mukanaan banderolli, jossa luki “Miljonäärit leikkausten puolesta”.
– Raha tulee rahan luo! Kiitos hallitus, vihdoin politiikkaa, joka ajaa puhtaasti meidän etuamme! mielenosoittajat huusivat Helsingin Sanomien mukaan ja luultavasti moni tulkitsi ryhmän vastustaneen hallituksen leikkauksia. Tämä on kuitenkin epäselvää.
Iltalehden mukaan mielenilmauksen jälkeen eri medioille tuli tiedote, joka kertoi, että mielenilmauksen takana oli Miljonäärit leikkausten puolesta -ryhmä. Lehden mukaan ryhmä myös muun muassa ilmoitti haluavansa rohkaista hallitusta jatkamaan perusteltuja toimiaan soraäänistä huolimatta ja liike kiitti valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) rohkeaa ehdotusta ruoan arvonlisäveron korottamisesta. Ryhmän mielestä julkista keskustelua hallitsevat tällä hetkellä hallituksen menoleikkauksia kohtuuttomin argumentein kritisoivat äänet.
Iltalehden mukaan ryhmän viesti jätti tulkinnanvaraa, oliko kyse arvostelusta Orpon hallitukselle. Demokraatti ei ole nähnyt ryhmän tiedotetta.
MIELENOSOITTAJAT myös heittivät leikkirahaa salin oikean laidan lehteriltä alas.
– Keskeytämme istunnon siksi aikaa, että ongelma lehterillä ratkaistaan, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) tokaisi mikrofoniin.
Myös marraskuun alkupuolella eduskunnassa nähtiin tulitaukoa Gazaan vaatinut mielenilmaus. Pian tuon jälkeen puhemies Halla-aho (ps.) kertoi, että eduskunta käy läpi omat turvatoimensa täysistunnon keskeyttäneen lehterimielenosoituksen vuoksi.
Mihinkään välittömiin toimiin mielenosoitus ei kuitenkaan eduskunnassa johtanut, vaan myöhemmin todettiin, että eduskunnan turva oli toiminut tilanteessa hyvin ja nopeasti. Näin tapahtui myös tänään, sillä mielenilmaus ei kestänyt pitkään.
PUHEMIES Halla-aho kommentoi tämän päivän mielenilmausta Demokraatille eduskunnassa. Hän toteaa, että edellisessä Palestiina-asiaan liittyneessä lehterin välikohtauksessa ei sattunut varsinaisesti vahinkoja, mutta pelkona oli se, että se madaltaisi kynnystä “lähteä uudenlaisiin vastaaviin tempauksiin”.
– Siltähän tämä nyt näyttää, että tästä on ehkä tulossa jonkinlainen ilmiö. Mielestäni on huono asia, jos edustajat osoittavat ymmärrystä tämänkaltaiselle saliin kuulumattomalle mielenosoittamiselle, koska se sitten omalta osaltaan varmaan myös rohkaisee ihmisiä tällaisiin temppuihin.
Halla-aho toteaa, että nyt nähty mielenilmaus tulee väistämättä puheeksi seuraavassa puhemiesneuvoston kokouksessa.
– Mutta en nyt lähde ennakoimaan, minkälaista keskustelua siitä käydään. Aion toistaa jo edellisellä kerralla kansanedustajille ilmaisemani toiveen siitä, että heidän ryhmänsä eivät lähettäisi rohkaisevia signaaleja näille mielenosoittajille.
Halla-aho ei asiaa kommentoidessaan nimennyt, mistä tai keistä rohkaisevien signaalien lausujissa on kyse, mutta tiedossa on, että mielenosoitukset ovat herättäneet jo salissa kansanedustajien huudahduksia sekä keskustelua myös sosiaalisessa mediassa puolesta ja vastaan.
– Pitäisin kyllä hyvin lyhytnäköisenä ja epäviisaana, että mielenosoittajien kanssa samalla asialla olevat kansanedustajatkaan lähettäisivät sellaisen signaalin, että tällainen toiminta on hyväksyttävää, koska tässähän saattaa käydä niin, että seuraavassa vaiheessa lehterillä on Israelin kannalla olevia mielenosoittajia järjestämässä tempauksia, Halla-aho lausui Demokraatille aiemmin marraskuussa Gaza-mielenosoitukseen viitaten.
TÄMÄN päivän mielenilmauksessa poikkeuksellista oli se, että lehteriltä pudotettiin jotakin eli tässä tapauksessa leikkiseteleitä alas. Eduskunnan käytävillä muisteltiin vastaavaa sattuneen vuoden 1987 “itkijänaisten” mielenosoituksessa rauhan puolesta ja ydinvoimaa vastaan. Tuolloin lehteriltä satoi alas nenäliinoja ja lentolehtisiä. Asia nostatti jo tuolloin keskustelua eduskunnan turvajärjestelmän puutteista.
On selvää, että kansanedustajissa herättää huolta, mikäli lehteriltä tiputetaan jotakin alas.
Eduskunnassa on asetettu kokonaisturvallisuuden kehittämistyöryhmä, johon kuuluu jäseniä jokaisesta eduskuntaryhmästä. Mielenosoituksista keskusteltaneen työryhmässä. Työryhmä voi tuoda tarvittaessa eduskunnan kansliatoimikuntaan ehdotuksia.
Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr.) pitää tärkeänä arvona sitä, että Suomen eduskunta on yksi maailman avoimemmista parlamenteista ja lehterit ovat avoinna aina, kun eduskunnassa on istunto käynnissä ja istuntoa voi kuka tahansa tulla seuraamaan.
– Vaikka tässä ei mitään uhkaa syntynytkään, se että lehtereiltä alas jotakin tippuu, herättää keskustelun, että mitä voisi tapahtua. Uskon, että se tullaan varmaan keskustelemaan, Hyrkkö sanoo.
Kansliatoimikunnan varajäsenenä hän ennakoi, että tapahtuneesta käydään keskustelua toimikunnassa.
Hyrkkö muistuttaa, että mielenosoittamisen oikeus on vahva ja sitä pitää puolustaa.
– Eduskuntatalon edessähän paljon osoitetaan mieltä ja se on tärkeätä. Sitten tietenkin tämäntyyppiset tapaukset tietyllä tavalla vähän rikkovat niitä pelisääntöjä, joiden mukaan yleensä on toimittu.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.