Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Eduskunnassa on käynnissä yhden puolueen näytelmä” – elpymispaketin käsittelyn venyminen kirvoittaa kommentteja

Jukka-Pekka Flander

Eduskunnassa on käsitelty EU:n elvytyspakettia pitkän kaavan kautta. Tänä aamuna täysistunto keskeytettiin, kun se oli jatkunut yli yön. Jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä keskustelu venyi pikkutunneille. Keskustelua ja sen etenemistä on kommentoitu kriittisin äänensävyin Twitterissä.

Demokraatti

Demokraatti

Täysistuntoa jatketaan tänään iltakahdeksalta. Eduskunnassa puhetta ovat pitäneet yllä pääsääntöisesti perussuomalaisten kansanedustajat.

– Keskustelusta ei ole tietoakaan. Sama porukka käy pitämässä samat puheet kerta toisensa jälkeen. Niihin on vastattu useita kertoja. Kyse on eduskunnan sääntöjen hyväksikäyttämisestä surkealla tavalla, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen (kuvassa) tviittaa.

Eduskunnassa äänestettiin eilen SDP:n esityksestä EU-elpymispaketin käsittelyn pöydällepanosta. SDP:n esitys hyväksyttiin ja käsittely pantiin pöydälle ennen iltaseitsemää alkaneeseen täysistuntoon asti. Mäkynen tviittasi torstaina tämän esityksen taustoista.

– Eduskunnassa on käynnissä yhden puolueen näytelmä, johon eduskunnan varapuhemies päätti osallistua ja näin murentaa puhemiesinstituution asemaa. Surullista, Mäkynen kirjoittaa.

– Tälle jouduimme laittamaan stopin ja nyt perussuomalaiset saavat toistaa samoja puheita niin kauan kuin haluavat, Mäkynen jatkaa.

Pöydällepanon tavoitteena oli varmistaa, ettei elpymispaketin käsittelyä voida opposition voimin lykätä hamaan tulevaisuuteen. Kun esitys on kerran pantu pöydälle seuraavaan täysistuntoon, niin ei voida tehdä enää uudelleen.

Lykkääminen olisi ollut mahdollista, jos paketin vastustajilla olisi ollut salissa hetkellinen enemmistö. Eduskunnan varapuhemies Juho Eerola (ps.) avasi eilen STT:lle, että tiistain ja keskiviikon välisenä yönä syntyi tilanne, jossa päätöstä EU:n elpymispaketista olisi mahdollisesti voitu lykätä syksyyn asti, ellei puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) olisi ”kokeneena kehäkettuna” puuttunut tilanteeseen.

– Jollei puhemies Vehviläinen olisi ollut hereillä, olisi siinä ollut selittämistä EU-maille: koko Euroopan talouden elvytys kriisissä viivästyy, jos persut olisi lykännyt yöllisen istunnon väliaikaisella enemmistöllä päätöksen syksyyn. Kertoo kaiken sen puolueen uskottavuudesta, europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) kommentoi.

– Kun halutaan vaan rikkoa ja hajottaa, eikä välitetä mitään omien toimien seurauksista. Tällaiseen poliittiseen selkärangattomuuteen ja vastuunpakoiluun Suomella ei ole varaa, Niinistö tviittaa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vastaa tviittiketjussa Niinistölle, ettei väliaikainen enemmistö ollut toissayönä reaalinen uhka.

– Meitä oli selvä enemmistö koko ajan tarvittaessa tulossa äänestää. Osa nukkui työhuoneissaan jne. Siksi persut eivät tehneet esitystään, koska tiesi meidän voittavan. Mutta nyt ei tarvitse enää päivystää öisin, hän kertoo.

Juho Eerola sanoi STT:lle, että hänen olisi ollut vaikeaa olla käyttämättä hyväkseen sellaista tilannetta, jossa hän olisi saanut estettyä tukipaketin toteutumisen.

– Jos salissa olisi ollut selkeä enemmistö perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja ja tällainen pöydällepanoesitys olisi tullut, olisin todennäköisesti hyvin nopeasti onnistunut sen mahdollisesti pöytäämään, hän sanoi.

Arhimäen mielestä on hyvä, että Eerola kertoi julki perussuomalaisten suunnitelman.

– Yrittivät (päästä) ohittamaan kansanvallan tilapäisenemmistöllä. Tämän jälkeen jokainen ymmärtää, miksi puhalsimme eilen illalla pelin poikki. Ja kertoo kaiken siitä, ettei persuilla mitään vastuullisuutta, Arhinmäki toteaa Twitterissä.

Arhinmäki tviittaa myös, että kansanedustajilla on rajoittamaton puheoikeus, eikä kukaan ole sitä poistamassa. Hän kuitenkin toteaa, että puheoikeuden käyttämiseen läpi yön olisi hyvä olla jokin selkeä peruste. Sellaista perussuomalaiset eivät ole hänen mukaansa kertoneet. Samalla linjalla on myös SDP:n kansaedustaja Aki Lindén.

– Kyllä eduskunnassa puhua saa – pitkään ja paljonkin, asiaa ja myös asian vierestä, mutta siitähän ei nyt ole PSn toiminnassa kyse. He haluavat, että eduskunta ei pääsisi äänestämään asiasta, josta sen täytyy tehdä päätös, joko hyväksyä tai hylätä. Mitä tästä olisi ajateltava? Lindén tviittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE