Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa saatetaan tehdä historiaa – salin yleisölehteri ollaan ottamassa kansanedustajien käyttöön

Eduskunnan täysistuntosali. Kuvassa näkyvällä yleisölehterillä saatetaan jatkossa nähdä kansanedustajia.

Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti tänään, että sen syyskuun alun päätökset täysistuntotyössä koronan vuoksi noudatettavista menettelytavoista ovat voimassa tammikuun loppuun.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puhemiesneuvosto on aiemmin muun muassa linjannut, että täysistuntoihin osallistuu enimmillään 74 edustajaa kerrallaan. Täysistuntosaliin varataan eduskuntaryhmille turvaetäisyydet mahdollistavat ryhmäkohtaiset paikat. Edustajat voivat istua ryhmäkohtaisilla paikoilla oman valintansa mukaan.

Ministereille varataan aitioista 11 paikkaa niin, että seitsemälle ministerille on paikka ministeriaitiossa ja neljälle ministerille virkamiesaitiossa. Nämä kaikki siis pysyvät toistaiseksi voimassa.

Eduskunnassa ollaan paraikaa luomassa valmiuksia ottaa käyttöön myös etä-äänestys. Kansanedustajien koulutus tähän on menossa ja asiasta järjestetään yhteisharjoitus 2. marraskuuta. Edustaja voisi jatkossa osallistua äänestykseen esimerkiksi kotoaan.

Etä-äänestyksen käyttöönotto edellyttäisi sitä, että se olisi välttämätöntä epidemiatilanteen vuoksi. Puhemiesneuvosto tekisi asiasta ehdotuksen ja päätöksen tekisi lopulta täysistunto perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Kaiken tämän rinnalla Arkadianmäelä on ryhdytty myös uusiin toimiin. Puhemiesneuvoston aamukoulun pöytäkirjoista on luettavissa, että eduskunnassa on pohdittu myös useampien salien ottamista istuntokäyttöön.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi kertoo Demokraatille, että muun muassa Pikkuparlamentin auditorion käyttöä on ehdotettu rinnakkain täysistuntosalin kanssa. Tällaista suunnitelmaa ei kuitenkaan ainakaan tällä hetkellä ole, vaan täysistuntoihin osallistuvien määrää harkitaan kasvatettavan toisella tavalla.

Eduskunnassa on vireillä suunnitelma, jossa istuntosalin turvapaikoille tuotaisiin pysyvät työasemat. Puhemiesneuvosto on puoltanut asiaa. Työasemien avulla edustaja voisi ilmoittautua, varata ja pitää puheenvuoroja sekä äänestää ilman, että hän joutuu vaihtamaan istumapaikkaa.

Näitä työasemia voitaisiin hyödyntää myös istuntosalin ala- ja ylälehtereillä. Äänestystilanteissa edustajia voitaisiin sijoittaa yhtä lailla turvavälein myös ministeri- ja virkamiesaitioihin sekä istuntosalin takaosaan. Käytännössä työasema olisi kannettava tietokone.

Tuula Kuloveden tiedossa ei ole, että eduskuntatalon lehterit olisivat aiemmin olleet kansanedustajien käytössä. Nyt kun ylälehteri on koronan takia yleisöltä suljettu, kansanedustajat voisivat hyödyntää tilaa. Medialle jäisi edelleen normaali tila toimia ylälehterillä.

Uudistuksen jälkeen jokaisella istuntosalin turvaetäisyydellä merkityllä paikalla olisi kannettava tietokone, jolle kuka tahansa edustaja voi kirjautua omilla tunnuksillaan.

Kannettavalta tietokoneelta käytettävä edustajasovellus vastaisi toiminnoiltaan ja ulkoasultaan nykyisen edustajapaneelin toimintoja ja painikkeita. Edustaja avaisi ja sulkisi itse oman mikrofoninsa sen jälkeen, kun puhemies on myöntänyt hänelle puheenvuoron.

Ala- ja ylälehtereillä edustajat voisivat käyttää työasemia muutoin paitsi puheenvuorojen pitämiseen. Puheenvuorot pidettäisiin lehtereille sijoitettavilta erillisiltä mikrofonipaikoilta.

– Jos järjestelmä saadaan toimivaksi, täysistuntosaliin tulee pysyvästi 200 työasemaa. Hyvässä lykyssä tämä saattaisi onnistua jo tämän vuoden puolella, Kulovesi kertoo.

Koska eduskunnassa pidetään koronaturvallisuudesta huolta, Kulovesi ennakoi, että edustajia olisi paljon salissa lähinnä silloin kun täysistunnossa järjestetään debatteja ja äänestyksiä.

Virallinen tarjouspyyntö pysyvistä työasemien sovelluksesta on tekeillä.

– Ryhmät ehkä voivat kertoa omista kannoistaan. Tämäntyyppistä toivetta on tullut, että pystyttäisiin mahdollisimman normaalisti viemään istuntotyötä koronasta huolimatta eteenpäin. Uskon, että se toive on aika yhteinen ryhmillä, Kulovesi kommentoi sitä, miksi työasemat halutaan ottaa käyttöön.

Kulovesi muistuttaa, että työasemista ja niiden käyttöönotosta tarvitaan aikanaan vielä puhemiesneuvoston päätös.

Havainnekuva kansanedustajille suunnitellusta työasema-sovelluksesta. Lähde: Puhemiesneuvoston pöytäkirja 6.10.2020.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE