Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa taotaan uutta ennätystä – näin pitkälle kesään ei ole istuttu kymmeniin vuosiin

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Kansanedustajat eduskunnan puoliltapäivin alkaneessa täysistunnossa illalla kello 19 Helsingissä 9. heinäkuuta 2024.

Eduskunnassa on käsillä jonkin sortin ennätys, sillä ainakaan viimeiseen 37 vuoteen kansanedustajat eivät ole työskennelleet näin pitkään ennen kesälaitumille lähtöä.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Eduskunnan kirjaston tietopalvelusta kerrotaan Demokraatille, että vuoteen 1987 ulottuvalla tarkasteluajanjaksolla ei ole merkintää työskentelyn venymisestä näin pitkälle heinäkuuhun. Viimeisin ennätys on vuodelta 2022, jolloin työskenneltiin 7. heinäkuuta saakka.

– Viime vuosina ei ole enää ollut kovin yleistä, että kesätauolle päästään jo juhannuksesta, vaan se on venynyt siitä ainakin viikon, tietopalvelusta kerrotaan.

Tänä vuonna eduskunnan kesätauon alkamista on venyttänyt hallituksen esitys eduskunnalle laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi eli niin kutsuttu käännytyslaki. Esitys on kiertänyt perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan käsittelyssä. Asiasta käytiin keskustelu täysistunnossa tiistaina ja siitä äänestetään huomenna perjantaina.

Vuonna 2022 eduskunnan viimeisissä kevätkauden täysistunnoissa kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa käsiteltiin muun muassa rajavartiolain, valmiuslain ja asevelvollisuuslain muuttamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistukseen liittyvän rahoituslainsäädännön muuttamista. Päiväjärjestyksessä on ollut myös esitys laiksi eräistä huoltovarmuuden turvaamisen järjestelyistä rahoitusalalla ja siihen liittyviksi laeiksi.

Heinäkuulle eduskunnan istuntokausi on venynyt vuoden 1987 jälkeen ensimmäisen kerran vasta tukevasti 2000-luvun puolella, eduskunnan kirjaston tietopalvelun toimittamasta tilastosta selviää.

Vuonna 2010 viimeinen kevätkauden täysistunto käytiin 1. heinäkuuta. Seuraavan kerran heinäkuussa työskenneltiin vuonna 2021, jolloin kauden viimeinen täysistunto oli 2. heinäkuuta.

EDUSKUNNASSA työskennellään harvakseltaan muutoinkin poikkeuksellisina aikoina. Eduskunta on kutsuttu koolle istuntotauolta kaksi kertaa joulutauolla ja viisi kertaa kesätauon aikana, eduskunnan tietopalvelun verkkosivuilla kerrotaan.

Vuonna 1961 eduskunta kutsuttiin koolle heinäkuussa hallituskriisin vuoksi. Tuolloin käytiin hallitusneuvottelut enemmistöhallituksen aikaansaamiseksi.

Vuonna 1962 käytiin niin kutsutut ”mätäkuun valtiopäivät”, jolloin eduskunta kutsuttiin kesätauolta koolle elokuussa käsittelemään lakia maatalouden hintatasosta.

Kesätauko keskeytyi myös vuosina 2012, 2016 ja ja 2021. Vuonna 2012 syynä oli Euroopan talouskriisi ja Espanjan tukipaketti, vuonna 2016 brexit ja vuonna 2021 käsiteltiin valtioneuvoston selontekoa Puolustusvoimien joukon lähettämiseksi Afganistaniin Kabulin lentokentän alueelle.

Joulutauko on keskeytynyt vuonna 2002, jolloin käsiteltiin valtioneuvoston selontekoa Suomen osallistumisesta sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon Afganistanissa. Toisen kerran joulutauko keskeytyi vuonna 2022, jolloin eduskunta kutsuttiin käsittelemään hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 3 luvun 8 §:n muuttamisesta. Pykälä koski covid-19-taudilta suojaamiseksi annetun rokotteen rokottamistoimenpiteen korvaustaksan korottamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE