Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunta aloittaa historiallisen Nato-keskustelun – valtioneuvosto varautunut kokoontumaan nopeasti

LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Eduskunta aloittaa tänään historiallisen keskustelun siitä, pitäisikö Suomen hakea sotilasliitto Naton jäseneksi. Eduskunta voi saada kantansa muodostettua jopa yhdessä päivässä, mutta se on kiinni siitä, miten paljon kansanedustajilla on halua puhua. Käsittelyä on varauduttu jatkamaan ainakin huomenna.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ennakkoon näyttää siltä, että enemmistö kansanedustajista puoltaa jäsenyyden hakemista.

Sen jälkeen kun eduskunta on ratkaisunsa tehnyt, asia menee valtioneuvostoon. Se tekee muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Tämän jälkeen Suomen hakemus toimitetaan Naton pääkonttoriin Brysseliin. Ulkoministeriöstä on arvioitu, että kirjeen toimittaa Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Valtioneuvosto on varautunut kokoontumaan omaan istuntoonsa nopeasti sen jälkeen, kun eduskunnan käsittely on valmis.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi viime viikolla, että eduskunnan päätös voisi ehtiä valmiiksi päivässä, jos puheenvuoroja olisi noin 60-70. Hän kuitenkin ennakoi, että halukkaita voi olla tätä enemmän.

Äänestys todennäköinen

Ensimmäiseksi eduskunta käy lähetekeskustelun hallituksen eilen antamasta selonteosta Suomen liittymisestä Natoon. Esittelypuheenvuoron pitää pääministeri Sanna Marin (sd.). Sen jälkeen ulkoasiainvaliokunta kokoontuu Vanhasen arvion mukaan lyhyeen kokoukseen, jossa se laatii vastausehdotuksen selontekoon.

Nato-selonteko sisällytetään aiempaa ulko-ja turvallisuuspoliittista ajankohtaisselontekoa koskevaan mietintöön.

-  Sitten siitä käydään palautekeskustelu, jossa tehdään mahdolliset eri mieltä olevat vastaehdotukset. Sen jälkeen äänestetään, Vanhanen kiteytti prosessin viime viikolla.

Asiasta äänestetään siinä tapauksessa, että keskustelun aikana tehdään valiokunnan mietinnön kannasta poikkeava ehdotus, joka saa kannatusta. Tätä on pidetty todennäköisenä.

Kansanedustajat ovat jo saaneet Natoon liittymisestä paljon tietoa, ja heitä on myös kuultu valiokunnissa ajankohtaisselonteon käsittelyn yhteydessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE