Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunta pui Uudenmaan eristämistä – Tuomioja muistutti päätösten vakavuudesta: “Edellyttää meiltä jatkuvaa valppautta”

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Eduskunta pui paraikaa ainoassa käsittelyssä valtioneuvoston asetusta valmiuslain 118 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta. Käytännössä eduskunta pyrkii  päättämään Uudenmaan eristämisestä muusta Suomesta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Vain välttämätön liikenne Uudellemaalle ja Uudeltamaalta pois on tämän jälkeen mahdollista. Eduskunta pyrkii käsittelemään asian vielä tämän päivän aikana.

Prosessiin tuli aiemmin tänään pieni mutka, kun valtioneuvosto yritti antaa sekä käyttöönotto- että soveltamisasetuksen yhtä aikaa. Niistä pitää kuitenkin antaa eri esitys. Hallitus kokoontuikin vielä tänään työstämään erillisen käyttöönottoasetuksen, joka on siis juuri nyt eduskunnan käsittelyssä.

– Perustuslakivaliokunta pitää liikkumisvapauden rajoitusten käyttöönottoa sinänsä hyväksyttävänä ja valiokunnan saaman selvityksen valossa myös välttämättömänä, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi hetki sitten eduskunnan täysistunnossa.

Valiokunta oli juuri tuoreeltaan saanut mietintönsä valmiiksi ja eduskunta pääsi sitä käsittelemään.

Liikennerajoitukset olisivat näillä näkymin voimassa kolme viikkoa.

Perustuslakivaliokunta kiinnittää Ojala-Niemelän mukaan huomiota siihen, että myös opiskelu saattaa muodostaa välttämättömän syyn liikkumiselle, jos nyt arvioitava asetus on voimassa pidempään kuin varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäytymisvelvollisuuden rajoituksista annettu asetus.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunta painottaa niin ikään, että syvällekäyvä puuttuminen perustuslaissa turvattuun liikkumiseen vapauteen voidaan toteuttaa vain täsmällisellä ja tarkkarajaista säätelyllä.

– Valiokunnan yksimielinen kanta on, että asetus saa jäädä voimaan, Ojala-Niemelä summasi valiokunnan huomioiden jälkeen.

Ojala-Niemelän jälkeen puheenvuoron käytti SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja.

– Me emme ole mitään epidemiologian asiantuntijoita, mutta ymmärrämme kyllä hyvin ne perustelut, joiden perusteella on nyt päädytty valmiuslakien käyttöönottoon ja toimenpiteisiin, jotka ovat siis sekä hyväksyttäviä että välttämättömiä.

– Tietenkään ei ole yhtä selvää se, ovatko nämä juuri nyt oikeita, toimivia ja parhaita toimenpiteitä. Sen me tiedämme vasta sitten, kun jälkikäteen teemme arvioita. Nyt on noudatettava varovaisuusperiaatetta. Kaikkien on syytä myöskin menetellä ohjeiden ja määräysten mukaisesti. En sano tätä sen vuoksi, että varaisin kenellekään mahdollisuutta jälkiviisasteluun, mutta jälkiviisastumista me varmasti kaikki tällaisen tilanteen jälkeen tarvitsemme.

Tuomioja muistutti, että täällä olemme suomalaisessa demokraattisessa oikeusvaltiossa.

– Tällaisessa valtiossa, silloin kun perusteet ovat olemassa, voidaan hyväksyä tällaiset toimenpiteet.

Huolta Tuomioja kantoi kuitenkin muista valtioista, nimeämättä niitä sen koommin. Luultavimmin ainakin Unkarin tapahtumat olivat mielessä.

Tuomioja huolehti, että nyt jopa joissain Euroopan unionin valtioissa tilannetta käytetään myöskin siihen, että halutaan pönkittää autoritääristä hallintoa ja evätä demokraattisia perusvapauksia.

– Täällä me voimme luottaa siihen, että tällaista pyrkimystä ei ole, mutta se edellyttää meiltä jatkuvaa valppautta ja myöskin sellaista työskentelyä, jota perustuslakivaliokunta on nyt kiitettävästi tehnyt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE