Politiikka

Eduskunta vahvisti alkoholilain uudistuksen toisessa käsittelyssä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Eduskunta on hyväksynyt alkoholilain uudistuksen myös toisessa käsittelyssä. Näin ollen alkoholilaki astuu voimaan portaittain ensi vuonna.

Alkoholilain ensimmäinen käsittely pidettiin perjantaina. Tuolloin täysistuntosalissa eduskunta teki äänestysrumban jälkeen päätökseen, jonka mukaan alkoholin vähittäismyyntirajaa nostetaan 5,5 prosenttiin.

Asiasta äänestettiin perjantaina vielä suuressa valiokunnassa, jossa prosenttirajan nostoa kannattaneet voittivat äänin 13–12.

Tänään eduskunnan toisessa käsittelyssä alkoholilain sisältöön ei enää tehty muutoksia, vaan äänestyksessä äänestettiin ainoastaan sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Lakiesitys hyväksyttiin äänin 124 puolesta ja 65 ääntä vastaan. Äänestyksestä oli 8 edustajaa  ja 2 äänesti tyhjää.

Näin ollen esimerkiksi vahvat oluet tulevat ruokakauppojen hyllyille heti ensi vuoden alusta. Kokonaisuudessaan laki astuu voimaan maaliskuun alussa.

Prosenttirajannoston lisäksi lain läpimenon myötä kaupoissa saa nyt myydä niin sanottuja limuviinoja sekä ravintola voi esimerkiksi jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka ja myydä alkoholijuomia ulos ravintolasta. Ravintola voi olla auki tunnin anniskelun päättymisen jälkeen.

Hallituspuolueet ovat aiemmin sopineet, että alkoholiveroa kiristetään 100 miljoonalla eurolla, kun kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosentti nousee.

Eduskunta äänesti lisäksi hallituksen luottamuksesta alkoholilain tiimoilta. Hallitus sai luottamuksen äänin 106–80. Tyhjää äänesti seitsemän kansanedustajaa ja poissa oli kuusi.

Eduskunta edellyttää, että hallitus luo lain, jolla alkoholin monopolimyynti säilyy jatkossakin.

Tiistaisessa äänestyksessä lakiin hyväksyttiin myös kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen lausumaehdotus. Lausumassa ”eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää etämyyntiä koskevat säännökset ottaen huomioon (Euroopan) unionin oikeuden vaatimukset sekä KKO:n tulevan raktiasun Visnapuu-tapauksessa”.

Lausumassa korostetaan, että etämyyntiä koskevat ratkaisut eivät saa vaarantaa laissa säädetyn vahvuusrajan ylittävien alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeuden säilyttämistä eivätkä suomalaisen elinkeinoelämän yhdenvertaisuutta ulkomaisiin kilpailijoihinsa nähden.

Lausuma haluttiin alkoholilakiin, sillä lain etämyyntiä käsittelevän kohdan on nähty olevan osin ristiriitainen ja mahdollistavan näin Alkon alkoholin monopolimyynnin aseman heikkenemisen. Nyt eduskunta edellyttää, että hallitus luo lain, jolla alkoholin monopolimyynti säilyy jatkossakin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on luvannut aikaisemmin, että etämyynnistä on tulossa lakiin oma pykälä. Etämyynnin kielto ei tällä hetkellä ole kirjattuna lakiesityksen pykälään, se on vain sen perusteluissa.

Saarikko lupasi viime viikolla ryhmän, kun kansanedustajat kantoivat laajaa huolta Alkon monopolin murtumisesta, mikäli etämyynti voitaisiin tulkita sallituksi.

Esimerkiksi SDP:n kansanedustajat vaativat etämyynnin kieltämistä lakiin.

Saarikko lupasi viime viikolla käynnistävänsä työryhmän jo alkuviikosta.

– Siitä seuraa pykälä etämyynnin rajoittamisesta, Saarikko totesi.

Nähtäväksi jää, kielletäänkö pykälässä etämyynti, vai rajoitetaanko sitä vain. Keskustan uskotaan ajavan tällä hetkellä etämyynnin kieltämistä, kokoomus puolestaan sen rajoittamista

Juttua on päivitetty etämyynnin osalta klo 10:54, 11:03 ja 12:40.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat