Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Eduskuntavaalit 2023: Demokraatin vaalisarja alkaa – Tage Lindberg arvioi Lapin vaalipiirin asetelmat

Nora Vilva/Arja Jokiaho

Demokraatin vaalisarjassa käydään läpi kaikki vaalipiirit. Tage Lindberg arvioi ensimmäisenä Lapin piirin asetelmat eduskuntavaalien alla. Sarjan kaikki kirjoitukset löytyvät täältä.

Tage Lindberg

Eduskuntavaaleissa 2019 Lapin äänestysprosentti oli 69,3 %. Alin vertailuluku oli 9 715. Näissä vaaleissa alin vertailuluku todennäköisesti nousee, koska kansanedustajien määrä laskee seitsemästä kuuteen. Vuoden 2019 vaaleissa keskusta sai kolme paikkaa, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, demarit ja kokoomus kukin yhden paikan.

Keskusta on vaalipiirin vanha mahtipuolue, mutta käyrä on ollut alaspäin. Viime vaaleissa valituista edustajista Mikko Kärnä suuntasi Helsinkiin ehdolle. Istuvista edustajista Katri Kulmuni voi olla varma jatkokaudesta, kun taas Markus Lohi saa jännittää laskentaan asti. Lohi on ollut näkyvä eduskunnassa, mutta mikäli keskusta menettää paikan, on Lohen tilanne haastava.

Paavo Väyrynen on taas keskustan listalla ehdolla. Maine on rapistunut ja suuruuden ajat ovat kaukana takanapäin, mutta läpimeno on edelleen mahdollista. Nuoremman polven haastajista voidaan mainita Susanna Junttila, joka oli Rovaniemen kuntavaaleissa verraten lähellä Markus Lohea. Lisäksi maakuntajohtaja Mika Riipi tekee varmasti vaalityötä menestyminen mielessä.

PERUSSUOMALAISET ovat lähimpänä toisen paikan saavuttamista. Kaisa Juuso jatkaa eduskunnassa, mahdollisesta toisesta paikasta haaveilee ainakin kokoomuksesta perussuomalaisiin siirtynyt Sara Seppänen. Muu lista on puolueelle tyypilliseen tapaan hiukan arvoituksellinen: toista paikkaa voi tavoitella usea muukin ehdokas.

Vasemmistoliitto lähtee vaaleihin hankalasta tilanteesta. Pitkäaikainen kansanedustaja Markus Mustajärvi ei enää asettunut ehdolle. Lista on nimetön, mutta puolueella on perinteisesti hyvä kannatuspohja tässä vaalipiirissä. Mahdollisen läpimenijän nimeä on lähes mahdotonta ennustaa, nostetaan vaikka Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Vesa Puuronen ja Pellon kunnanvaltuutettu Piia Kilpeläinen-Tuoma mahdollisiksi menestyjiksi.

Kokoomus sai Heikki Auton takaisin eduskuntaan vuoden 2019 vaaleissa, ja siellä hän jatkaa seuraavankin kauden. Toisesta paikasta on turha haaveilla, vaikka kokoomuksen yleiskannatus onkin hiukan edellisvaaleja korkeammalla tasolla. Muodollisesti Auttoa kirittävät myös kolme kristillisdemokraattien ehdokasta, puolueet ovat vaaliliitossa.

SDP lähtee vaaleihin toiveikkaana: voisiko vihreiden ja vasemmistoliiton listojen heikkous avata mahdollisuuden kamppailla historiallisesta toisesta paikasta? Toiveikkuutta lisää vasemmistoliiton ohittaminen Kemin kuntavaaleissa 2021 ja toinen sija Lapin aluevaaleissa 2022.

Ensimmäisen paikan vie joka tapauksessa istuva kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä, johon äänet tarttuvat vaaleista toiseen oikein hyvin. Toisesta paikasta unelmoivat ainakin entinen nuorisojohtaja, nykyinen ay-mies, Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Mikkel Näkkäläjärvi sekä Kemin demareiden vahva mies, kaupunginvaltuutettu Pekka Tiitinen.

Näiden lisäksi on hyvä mainita nuori Eemeli Kajula, joka teki hyvät kuntavaalit Rovaniemellä 2021, sekä saman kaupungin valtuutettu Maria-Riitta Mällinen, jonka ura on nousujohteinen.

Vihreät eivät saaneet Riikka Karppista ehdolle, ja sen myötä murenivat mahdollisuudet menestyä. Vaalipiirin äänikynnys on aivan liian korkea nimettömälle listalle.

Sitoutumattomat ovat keränneet ihan kohtuullisen ehdokasjoukon näihin vaaleihin, mutta heillekin äänikynnys on liian vaativa.

Ennuste:

Keskusta 2 (Kulmuni, Lohi)
Perussuomalaiset 2 (Juuso, Seppänen)
SDP 1 ( Ojala-Niemelä)
Kokoomus 1 (Autto)

SDP ja etenkin vasemmistoliitto haastavat PS:n toisen paikan.

Kirjoittaja on SDP:n helsinkiläisen puolueosaston Tölö Unga Socialister TUS:n puheenjohtaja ja toiminut muun muassa silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustajana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE