Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Eero Heinäluoma: Venäjän ja EU:n suhteet ovat koetuksella – Borrell epäonnistui lehdistötilaisuudessa

Euroopan parlamentti
Kolumnit

Eero Heinäluoma

Kirjoittaja on SDP:n europarlamentaarikko.

Venäjä kulkee nyt autoritaariseen suuntaan ja kauemmaksi eurooppalaisista arvoista. Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin kohtelu ja väkivalta rauhallisesti esiintyneitä mielenosoittajia vastaan kertovat itäisen naapurimme äärimmäisen huolestuttavasta kehityssuunnasta.

Eero Heinäluoma

Heikko talouskehitys ja jättimäiseksi paisuneet korruptio-ongelmat lisäävät kansalaisten tyytymättömyyttä hallintoon ja poliittiseen järjestelmään. Venäjän valtajärjestelmä ei vielä huoju, mutta epäjatkuvuuden merkit ovat selvät.

Kansainvälisillä kentillä maltillisena tunnetun Borrellin tuomiset Moskovasta ovat harvinaisen tylyjä.

EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Josep Borrellin vierailu Moskovassa on saanut EU:n sisällä aikaan vilkkaan keskustelun Unionin Venäjä-politiikasta. Itse matka oli tarpeellinen ja EU:n aiempien päätösten mukainen. Vierailulla Borrell saattoi kertoa suoraan EU:n yhteiset vaatimukset Navalnyin ja aiheet­tomasti vangittujen mielenosoittajien vapauttamisesta. Borrellin esiintyminen vierailun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa oli kuitenkin epäonnistunut ja jätti EU:n linjasta ponnettoman kuvan.

Toisin kuin osa kommentaattoreista arvioi, ei Borrellin vierailu ollut myöskään Venäjän ulkopolitiikan kannalta menestys. Ulkoministeri Sergei Lavrov näyttäytyi eurooppalaiselle yleisölle huonossa valossa: vieraan mielipiteelle ei juuri arvoa annettu. Vierailu ja erityisesti lehdistötilaisuuden sisältö vähensivät eurooppalaisten päätöksentekijöiden halua ymmärtää Venäjän toimintaa.

Kansainvälisillä kentillä maltillisena tunnetun Borrellin tuomiset Moskovasta ovat harvinaisen tylyjä. Venäjän hallinto on matkalla kohti autoritaarisuutta ja Venäjä pitää liberaalia demokratiaa uhkana itselleen. Rakentavaan suhteeseen Venäjällä ei ole mielenkiintoa, mikäli ihmisoikeudet liittyvät asiaan, Borrell arvioi.

EU:n ulkopoliittisessa toiminnassa ihmisoikeuksien edistäminen on keskeisessä roolissa. EU ei tule luopumaan vaatimuksesta oikeus­valtioperiaatteen ja kansalaisoikeuksien kunnioittamisesta kaikessa kanssakäymisessään. On ilmeistä, että Navalniyn tapauksessa EU:ssa lisääntyy pakotteiden kannatus. Kyseeseen tulee uuden ihmisoikeus­loukkauksiin reagoimiseksi tarkoitetun henkilöpakotteita koskevan mekanismin käyttöönotto.

Suomelle ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittaminen on yksi keskeisistä arvoistamme maailmalla ja myös naapuruussuhteissamme. On kuitenkin muistettava, ettei se tarkoita yhteistyöstä luopumista; dialogin rakentamista Venäjän kanssa tarvitaan myös jatkossa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE