Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Uutiset

18.3.2021 11:56 ・ Päivitetty: 18.3.2021 12:04

Eetu Salinin syntymästä 155 vuotta – ”SDP:n johtavana aatteena tulee olla inhimillisyys”

Satakunnan Museo
Eetu Salin Turun Kakolassa kärsimässä rangaistusta majesteettirikoksesta

Eetu Salin oli Suomen työväenliikkeen perustajia ja alkuajan maineikkain puhuja. Eetu syntyi 18.3. 1866. Tänään tulee kuluneeksi 155 hänen syntymästään.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Eetu Salinin suvun tarina on perin tavallinen: kohtalaisen suuri perintötila jaettiin niin moneen kertaan, ettei se kyennyt elättämään ketään. Yhdeksän vuoden ikäisenä Eetu aloitti suutarin työt. Työpäivän pituus oli 12 – 14 tuntia. Hän valmistui Tampereella suutarimestariksi vuonna 1885 ja toimi sen jälkeen ammatissa useilla paikkakunnilla. Kiertolaisvuosina hän näki, että lasten nöyryyttämiset, viha ja väkivalta sekä yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus olivat yhtäläisiä kaikkialla.

Älkää jännittäkö jousta liian kireälle

Eetu Salin meni naimisiin palvelijatar Ida Koposen kanssa vuonna 1898. Eetu ja Ida eivät saaneet lapsia. Sen sijaan heillä oli kasvattipoika, Kalle.

Vuonna 1902 Eetu Salin pyydettiin puhumaan Porin herrasväelle. Eetu julisti väkevästi mm. seuraavasti:

–Älkää jännittäkö jousta liian kireälle, vaan antakaa köyhälistölle jotakin muutakin, minkä puolesta taistella kuin pelkkä isänmaa-käsite. Antakaa sille oikeuksia ja leipää. Muutoin voi sattua, että isänmaanrakkaus, joka vielä liekehtii yhtä voimakkaana köyhän työläisen ryysyisen mekon alla kuin porvarinkin silkillä ja sametilla peitetyssä povessa, voi kylmetä ja johtaa koko maan ja kansan ennen aavistamattomiin onnettomuuksiin, ehkäpä perikatoon.

Puhe sai kuulijoilta suuret suosionosoitukset.

Olen menetellyt oikein ja parhaan ymmärrykseni mukaan

 

Toisin kuin oli sanonut, Eetu Salin meni sisällissodassa vastahakoisesti mukaan punakaartin taisteluun. Hän otti vastaan kansanvaltuuskunnan tiedotuslehden Tiedonantajan päätoimittajan tehtävät. Perusteeksi mukaan lähtöönsä Salin lausui lyhyesti jo klassisiksi muodostuneet sanansa:

–Kun on neljännesvuosisadan kulkenut työväenliikkeen mukana, kuinka voisi jättää sen nyt, kun se tekee tyhmyyksiä.

Eetu Salin ymmärsi nopeasti, että työväestö häviää sisällissodan. Siksi hän pyysi apua ja piilopaikkaa Väinö Tannerilta jo 20.3.1918. Tanner piilotti Salinin perheensä luokse Espooseen. Linda Tanner on kertonut Salinin viimeisestä oleskeluajasta perheessään: ”Salin oli äkäinen ja moitti kovasti papin poikia (Manner ja Sirola) ja Kirja-Villeä (Otto Ville Kuusinen).”  Salin joutui toukokuun alkupuolella muutamaan Helsinkiin, missä onnistui piileskelemään heinäkuun puoliväliin, ennen kuin tuli pidätetyksi. Eetu Salin tuomittiin aluksi kuolemaan, mutta tuomio muuttui myöhemmin 10 vuoden kuritushuonerangaistukseksi.

Eetu Salin kirjoitti vaimolleen Idalle useita kirjeitä Sörnäisten kuritushuoneelta. Ehkä kaikkein puhuttelevimman kirjeen hän kirjoitti 24.12.1918 jouluaattona. Eetu kirjoitti mm. seuraavasti:

–Lohdullista on se, että minulla on, kuten hyvin tiedät, puhdas omatunto. Olen edelleen niin elävästi vakuutettu siitä, että olen menetellyt oikein ja parhaan ymmärrykseni mukaan, etten jos uudelleen kysyttäisi kuinka minun pitäisi silloisessa tilanteessa menetellä, en osaisi muuta kuin toistaa entisen menettelyni. ’Rauha ja onnellisuus’ nimisessä teoksessa, joka on tuossa edessäni, sanotaan, että ’parempi on olla vankilassa omatunto kirkkaana ja siten rauhallisena kuin petoksella ja väkivallalla saadulla valtaistuimella huolessa ja tuskassa. Niin luulenpa, että minulla on puhtaampi omatunto kuin Mannerheimilla. Ja se on hyvin paljon se.

Suomen sosialidemokraattisen puolueen johtavana aatteena tulee olla inhimillisyys

Eetu Salin kuoli vankilassa 6.4.1919. Hän oli silloin vasta 53-vuotias. Eetulle yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja yksikamarinen eduskunta olivat merkittäviä saavutuksia. Hänen mukaansa yhteiskunnan muuttamisen tuli tapahtua rauhallisesti eikä nopean mullistuksen kautta.  Ennen kuolemaansa Eetu Salin kirjoitti tervehdyksen 27.12 1918 kokoontuvalle sisällissodan jälkeiselle ensimmäiselle puoluekokoukselle, jossa totesi mm. seuraavaa:

–Liian kalliiksi käyneiden ja katkerien kokemuksien opettamana on jo aika Suomen sos.dem. puolueen hylätä kerta kaikkiaan epäparlamentaariset ja anarkososialistiset menettelytavat ja väkivaltaisuuksiin johtavat diktatuuriteoriat, tyrkytettäköön niitä sitten idästä, lännestä tai etelästä käsin ja manattakoon vaikka itse isä Marxin haamu manalasta niitä puolustamaan. Käytännöllinen toiminta edellyttää nykyajan olosuhteita varteenotettavaa älyä eikä siinä voida kaavamaisesti sovelluttaa vuosikymmeniä sitten suunniteltuja teorioita. Suomen sosialidemokraattisen puolueen johtavana aatteena tulee olla inhimillisyys eikä tyrannius ja murhanhimo. Mitä tahdotte ihmisten tekevän teille jne.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU