Kotimaa

Ehdotus yhdyntäluvasta: nyt seurakuntapastori opastaa kaavakkeesta räväyttänyttä piispaa: ”Täytyy vastata omista mokista”

Espoolaisen Leppävaaran seurakunnan pastori, kirkollisena some-vaikuttajana tunnettu Aija Pöyri opastaa Kuopion piispaa Jari Jolkkosta, jonka kommentointi Twitterissä nostatti tänään kulmakarvoja.

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä lakialoite, jonka mukaan sukupuoliyhdyntään on saatava kumppanin lupa. Asiasta on herännyt laajaa keskustelua.

Jolkkonen kommentoi aiemmin tänään Helsingin Sanomissa julkaistua mielipidekirjoitusta, jossa espoolainen lääkäri sanoi, että ratkaisu on yksinkertainen.

”Laadittakoon kaavake, jossa tapahtumaan myönnetään suostumus. Lupa voisi olla kertaluontoinen, useita yhdyntöjä salliva tai määräaikainen. Kaavakkeen tulee tietysti mahdollistaa myös luvan peruminen mielen muuttuessa”, lääkäri kirjoittaa.

Jolkkonen letkautti Twitter-tilillään, että tällainen kaavake on jo käytössä.

”Niitä saa maistraateista ja seurakunnista. Yleensä kaavake allekirjoitetaan kirkon sakaristossa. Pitää olla myös kaksi todistajaa. Tarkkaa otsikkoa en muista. Allekirjoituksen jälkeen luvataan sitoutua, rakastaa ja olla uskollisia. Suosittelen.”

Jolkkonen sai päivityksestään kipakkaa palautetta. Hänelle muun muassa huomautettiin, että avioliitossa tehty raiskaus kriminalisoitiin vuonna 1994.

”1999 siitä tuli yleisen syytteen alainen rikos. Pelkkä avioliiton solmiminen ei tarkoita suostumusta seksiin.”

Jolkkonen vastasi tähän tietävänsä, että raiskaus on sekä synti että rikos.

”Avioliitossa ja sen ulkopuolella. Se on myös vastoin aviolupausta ja puolisoiden ilmaisemaa tahtoa rakastaa ja pitää huolta toisista.”

Jolkkonen kuitenkin poisti alkuperäisen päivityksensä iltapäivällä. Pöyri antaa piispalle palautetta.

”Tämä Twitter ei toimi niin, että kun tajuaa tviitanneensa typerästi, asiattomasti ja epäonnistuneesti, mokatviitti poistetaan. Ei. Täällä täytyy vastata omista mokista. Pitää korjata, pitää selittää, pitää tarvittaessa pyytää anteeksi.”

”Lisäksi pitää vaan tulla toimeen sen tosiasian kanssa, että kykeni yhdellä tviitillä aiheuttamaan hallaa kirkolle. Ai niin. Pitää myös ottaa opikseen. Huumori on vaikea laji, somessa se on todella vaikea laji. Aina voi myös kysyä neuvoa itseä viisaammilta.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat