Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei valitettavasti keskity olennaiseen” – kokoomus moitti perussuomalaisten välikysymyksen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kokoomuksen Pia Kauma piti ryhmäpuheenvuoron eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunnassa käsitellään paraikaa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymykseen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.

Demokraatti

Demokraatti

Perussuomalaiset julkaisi tiedotteen perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran tiedotteesta. Purran mukaan hallituksen energiapoliittinen katastrofi nojaa “paikoillaan jököttäviin tuulivoimaloihin ja tyynellä joudutaankin turvautumaan tuontisähköön”.

– Liekö visio se, että työväki katselee iltaisin tulevan aamun sääennusteesta tuulen määrää tietääkseen, onko työpaikalla aamulla sähköt käytössä vai ei? Purra sanoi.

– Yhteiskuntamme ei voi pyöriä tai olla pyörimättä riippuen siitä, sattuuko kohdalle tuulinen vai tyyni päivä. Sähkön varastointi on vielä lapsen kengissä, joten tarvitsemme säätövoimaa vastaamaan kulutuksen vaihtelujen mukaisesti. Energiapolitiikan pitää perustua fysiikkaan, ei uskomiseen tai ideologiaan.

Perussuomalaiset vaatii, että kaikkeen rakennettavaan tuulivoimaan pitääkin sitoa säätövoimavelvoite. Nykyinen tuulivoimatuotannon maksimikapasiteetti on kuitenkin Purran mukaan riittävällä tolalla, koska sitä voidaan usein käyttää ainoastaan täydentävänä voimanlähteenä.

PURRAN MIELESTÄ on huomioitava, että Suomessa tuotetaan “lähes päästötöntä sähköä jo nyt ja silti kuluttajat maksavat Euroopan yhteismarkkinoiden vuoksi sähköstään samoja laskuja tai jopa suurempia kuin monin verroin pahemmin saastuttavat eurooppalaiset kilpailijamaat”.

– Tällaisesta sähkömarkkinamallista on irtauduttava, kunnes muualla Euroopassa on korjattu tehdyt virheet, Purra vaati.

Hän sanoi myös, että energian korkea hinta nostaa kaikkia hintoja ja ruoan hinta tulee arvioiden mukaan vielä nousemaan nykyistäkin rajummin.

– Inflaatio lannistaa työväen. Palkansaajien ostovoima murenee rajusti. Sähkötuilla ja indeksikorotuksilla työmarkkinoille luodaan yhä uusia kannustinloukkuja. Mitä tällä haetaan – sitä, että kaikki heittävät rukkaset naulaan ja siirtyvät Kelan luukulle hakemaan teidän sähkötukianne?

PUHEENSA PÄÄTTEEKSI Purra esitti epäluottamuslauseen hallitukselle. Sitä kannatti myöhemmin perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt Jani Mäkelä.

Kun perussuomalaiset ovat arvostelleet vihreää siirtymää sen epäkohdista, hallituksen riveistä perusteltu kritiikki on Mäkelän mukaan rinnastettu Putinin asian ajamiseen.

– Te syytätte muita siitä, mitä te olette itse tehneet. Te olette tehneet sitä, mitä Putin toivoi, ja nyt kylvätte eripuraa syyttelemällä omista teoistanne muita, Mäkelä sanoi perussuomalaisten tiedotteen mukaan.

Mäkelän mukaan perussuomalaiset ovat “johdonmukaisesti varoittaneet Venäjä-riippuvuudesta ja korostaneet huoltovarmuuden ja omavaraisuuden tärkeyttä”.

– Olemme johdonmukaisesti puolustaneet suomalaisen uusiutuvan energian, polttopuun ja turpeen käyttöä.

KOKOOMUKSEN RYHMÄPUHEEN käyttänyt kansanedustaja Pia Kauma sanoi, että hallitus on ollut energiakriisin hoitamisessa reaktiivinen ja jopa passiivinen.

– Ennakointi on puuttunut jälleen. Esimerkiksi tehoreservin lakkauttamisen suhteen hallitus ei kyennyt päätöksiin, vaan viranomainen ratkaisi asian hallituksen puolesta. Hallituksen omat ratkaisut ovat olleet laastarimaisia, eivätkä ole puuttuneet ongelmien juurisyihin. Samoin hallituksen EU-vaikuttaminen on ollut ponnetonta, kun käyttöönotettavaksi suunnitellut työkalut eivät monin paikoin ole Suomen intressien mukaisia.

Hän selvitti myös, miksei kokoomus allekirjoittanut perussuomalaisten laatimaa välikysymystä.

– Meidän mielestämme se ei valitettavasti keskity olennaiseen. Kokoomus haluaa puhua keinoista, jotka aidosti vaikuttavat sähkön hintaan ja jotka ovat realistisia toteuttaa tuhoamatta eurooppalaisia energiamarkkinoita. Perussuomalaisten välikysymyksestä paistaa EU-vastaisuus ja ajatus yhteisten markkinoiden rikkomisesta. Suomalaiset eivät pärjää paremmin, jos suljemme sähkönsiirtoyhteydet Eurooppaan. Suomi on ollut ja tulee jatkossakin olemaan riippuvainen sähkön tuonnista kylminä pakkaspäivinä. Suomi hyötyy muun muassa norjalaisesta vesivoimasta säätövoimana, Kauma sanoi.

KAUMAN MUKAAN kokoomuslaiset eivät ole vakuuttuneita siitä, että hallitus ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tekivät kesällä kaikkensa suomalaisten kansallisvarallisuuden puolustamiseksi Uniperin kriisissä.

– Miksi pääministeri tyytyi hoitamaan asioita tekstiviesteillä, eikä hän hyödyntänyt arvovaltaansa matkustamalla Berliiniin puolustamaan suomalaisten veronmaksajien ja sijoittajien etua? Pääministeri ei keskeyttänyt kesälomaansa, vaikka Uniperin tilanteen ratkaisussa oli kyse miljardien kansallisesta intressistä.

– Suomi tarvitsee hallituksen, joka pystyy puolustamaan Suomen ja suomalaisten etuja energiakriisissä, sekä hoitamaan valtion omaisuutta vastuullisesti. Meidän mielestämme hallituksen näyttöjen perusteella näin ei nyt ole, Kauma päätti ja esitti hänkin kokoomuksen oman epäluottamuslauseen hallitukselle.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman edellytti käytämässään ryhmäpuheenvuorossa, että hallituksen on kyettävä kaikissa tilanteissa puolustamaan ensi sijassa kotimaan etua ja huoltovarmuutta.

– Muut EU-maat osaavat pitää puolensa ja myös tukevat kansalaisiaan ja yrityksiään. Saksa julkisti juuri kahden sadan miljardin euron tukipaketin kansalaisilleen ja yrityksille energian hintojen nousun takia. Suhteellisesti eniten energiatukia on jakanut tai luvannut jakaa EU-maista velkaisin, Kreikka. Suunta näyttää jälleen siltä, että velkaisemmat ja suuremmat EU-maat pian taas vaativat uusia energiasolidaarisuusrahastoja, jotka me sitten kiltisti maksamme. Näin ei voi olla! Östman sanoi.

Hän kannatti edustaja Purran tekemää epäluottamuslausetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE