Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työttömien keskusjärjestö: Kansalaisten oikeus työhön pitää turvata työtakuulla

Työttömien keskusjärjestö vaatii maan poliittista johtoa aktiivitoimiin työttömien aseman parantamiseksi. Järjestö on laatinut oman ehdotuksen työllisyysohjelmaksi 2019–2023. Järjestö korostaa, että työ on olennainen osa ihmisen identiteettiä, hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Demokraatti

Demokraatti

– Kansantaloudellisesti olisi hyödyllistä hyödyntää koko kolmannen sektorin asiantuntemus ja osaaminen työllisyyspalvelujen hoitamisessa, Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi muistuttaa.

Hän nostaa keskusjärjestön työllisyysohjelman keskeisimmiksi tavoitteiksi työllisyyspalvelujen turvaamisen kaikille työttömille, aktiivimallin lakkauttamisen, työtakuun, 300 euron korotuksen työttömyysturvaan, sekä työttömien terveyspalvelujen kuntoon saattamisen.

Keskusjärjestö painottaa, että työtön on aktiivinen yhteiskunnallinen toimija ja tuottava kansalainen, vaikka hän ei ole ansiotyössä. Järjestön mukaan köyhyys, koulutuksen puute ja terveydelliset syyt ehkäisevät työttömän aktiivista kansalaisuutta, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

– Siksi työttömän perusoikeuksista, toimeentulosta, palveluista ja itsemääräämisoikeudesta tulee pitää kiinni sekä eettisin että kansantaloudellisin perustein. Työtön työnhakija on myös kuluttaja ja työttömällä on pieni hiilijalanjälki.

Työtön voi olla yhteiskunnalle hyödyllinen niin työttömänä kuin työllisenä.

Työttömien keskusjärjestö esittää, että kaikkien kansalaisten oikeus työhön turvataan työtakuulla. Sen idea on, että mahdollisuus työpaikkaan järjestetään kaikille työkykyisille ja työhaluisille täysi-ikäisille ihmisille. Järjestön malli työtakuulle on, että julkisen sektorin on järjestettävä mahdollisuus kokoaikaiseen työhön 12 kuukauden työttömyyden jälkeen.

Lisää aiheesta

Järjestö huomauttaa, että työ ei ole aina paras tapa edistää työllisyyttä ja hyvinvointia. Työtön voi olla yhteiskunnalle hyödyllinen niin työttömänä kuin työllisenä. Esimerkkejä palkattomasta työstä ovat muun muassa toimiminen omaishoitajana, läheisen saattohoidossa tai osallistuminen vapaaehtoistyöhön.

– Työtönkin voi sairastua. Yhteiskunnan tulee turvata työttömien kohtuullinen toimeentulo, koulutusmahdollisuudet ja terveyspalvelut elämän muutoskohdissa.

Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski korostaa, että työllisyyspalveluihin pitää turvata riittävät resurssit, jotta palvelut saadaan oikea-aikaisiksi ja riittävän kattaviksi.

– Valtakunnallisella työkykyohjelmalla saataisiin nykyistä selkeämpi käsitys, työttömyydestä ja siten nykyistä paremmin kohdennetut palvelut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE