Kolumnit
9.3.2018 22:05 ・ Päivitetty: 9.3.2018 11:16
”Eikö tuollaista hallitusta saisi jo vaihdettua?”, kysyi 9-luokkalainen, joka pettyi eduskunnassa
Opposition välikysymys koulutuksen tasa-arvosta huipentui viime perjantaina hallituksen saamaan eduskunnan luottamukseen. Istuin hetkeä ennen äänestystä eduskuntasalin lehterillä Vantaan Steinerkoulun ysiluokkalaisten kanssa.
Nuoret ovat tulleet yhteiskuntaopin opettajansa johdolla tutustumaan demokratian pääkallonpaikkaan. Olimme jo kiertäneet yhdessä eduskuntataloa ja keskustelleet, miten pieni Suomi on vaikeasta lähtökohdastaan huolimatta saatu nousemaan yhdeksi maailman kärkivaltioksi.
Lukion kirjoista kertyy jopa yli 3 000 euron lasku.
Vertailuissa Suomi pärjää kilpailukyvyssä, hyvinvoinnissa, demokratiassa ja tasa-arvokysymyksissä. Myös koulutuksessa tuloksemme on toistaiseksi erinomainen, mutta useiden indikaattoreiden mukaan koulutusjärjestelmämme yllä leijuu synkkiä pilviä. 16 prosenttia alle 25-vuotiaista on pelkän peruskoulusta saadun opin varassa. Heistä 40 prosenttia ei tee käytännössä mitään: ei ole työpaikkaa, ei tulevaisuuden suunnitelmia, ei voimavaroja nousta paremmalle tielle.
Etenkin poikien heikentyneet oppimistulokset ja koulupudokkaiden suuri määrä ennakoivat hankaluuksia, joiden hinta Suomen tulevaisuudelle on korkea. Huolta herättää myös se, onko perheillä varaa lastensa kouluttamiseen. Toisen asteen oppimateriaalit maksavat monille perheille tuloihin nähden kohtuuttomasti. Lukion kirjoista kertyy jopa yli 3 000 euron lasku. Myös ammattikoulutuksessa rahaa palaa oppimisvälineisiin.
Oppilasvieraitani kiinnostaa, miksi hallitus ja etenkin sivistyspuolueeksi itseään kutsuva kokoomus vastustaa oppivelvollisuusiän nostamista 18 ikävuoteen ja samalla toisen asteen oppimateriaalien muuttumista maksuttomiksi. Se olisi todellinen tasa-arvoteko. Ja sen fiskaaliset vaikutuksetkin olisivat selvityksen mukaan peräti 140 miljoonaa euroa.
Korvissani kaikuvat yhden lehteriltä tilannetta seuranneen nuoren sanat.
Katselemme lehteriltä kansanedustajien saapumista saliin. Ilkka Kanerva hymyilee meille iloisesti. Petteri Orpo näkee meidät tunnistamassa kansanedustajia ja toivottaa ohikulkiessaan hyvää jatkoa.
Uutisista tutut kasvot vilahtelevat omille paikoilleen. ”Varmasti nuo kaikki mukavilta vaikuttavat tyypit haluavat, että lukiokirjat olisivat maksuttomia”, nuoret kysyvät. Eivät valitettavasti halua, joudun vastaamaan. Hetken kuluttua äänestystulos kertoo oman vastauksensa nuorille. Äänin 98–80 hallitus saa jatkaa nykyistä koulutuspolitiikkaansa. Korvissani kaikuvat yhden lehteriltä tilannetta seuranneen nuoren sanat: ”Eikö tuollaista hallitusta saisi jo vaihdettua?”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.