Politiikka
25.11.2024 14:37 ・ Päivitetty: 25.11.2024 14:37
”Eivät kaikki miehet, mutta liian moni” – näin pääministeri Orpo puhui naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) nosti naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä esiin muun muassa miesten roolin naisiin kohdistuvan väkivallan tuomitsemisessa.
– Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa edelleen häpeällisen yleistä. On tärkeää, että myös miehet nostavat esiin naisiin kohdistuvan väkivallan ja tuomitsevat sen, Orpo sanoi naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunnan järjestämässä seminaarissa.
Puheessaan Orpo nosti esiin viime viikkoina käydyn vilkkaan keskustelun Naisjärjestöt yhdessä ry:n, Nytkiksen, teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan neljännes alle 35-vuotiaista miehistä uskoo, että nainen voi ansaita väkivallan ulkonäöllään, pukeutumisellaan tai käytöksellään. Tulos järkytti, Orpo sanoi.
– Erilaisten tutkimusten metodologiaa saa ja pitääkin voida tarkastella. On selvää, että tarvitsemme lisää ja vielä syvällisempää tietoa miesten asenteista ja siitä, mitä miehet ajattelevat naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen syistä, hän sanoi.
– Tilastot eivät kuitenkaan valehtele: Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa totta. Nytkiksen tutkimuksen pääviestiä ei voi väistää: Eivät kaikki miehet, mutta liian moni. Siksi me olemme täällä tänään, käsittelemässä tätä vastenmielistä ilmiötä.
EUROOPAN unionin perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille, Orpo muistutti.
– Viime vuonna viranomaisten tietoon tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa täysi-ikäisistä uhreista 74 prosenttia oli naisia, syylliseksi epäillyistä 75 prosenttia oli miehiä. Väkivallan uhriksi joutui 6800 naista. Jokainen tapaus on liikaa.
Orpo muistutti, että väkivaltaan liittyy häpeää ja syyllisyyttä, niin uhreilla kuin tekijöillä.
– Moni uhri pohtii, onko oma tilanne niin vakava, että esimerkiksi turvakotiin voisi hakeutua. Tai pelkää avun hakemisen johtavan vain entistä pahempiin seurauksiin. Läheisen ja rakkaan ihmisen rumista teoista on vaikea kertoa kenellekään. Tämä hiljaisuus on saatava rikottua.
PUHEESSAAN Orpo peräänkuulutti väkivallattomia miesroolimalleja ja huolehtimista siitä, että pojista kasvaa terveen itsetunnon ja tasa-arvoisen maailmankuvan omaavia miehiä.
Huolestuttavia Orpon mielestä ovat myös useista maista ja useista tutkimuksista saadut viitteet, joiden mukaan miesten ja naisten arvomaailmat ovat eriytymässä. Orpo totesi, että naisvihamielisyyttä ruokkiviin virtauksiin on syytä suhtautua vakavasti.
– Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen edellyttää myös avoimuuden lisäämistä. Kiitän naisia, jotka ovat julkisesti kertoneet kokemastaan väkivallasta ja sen seurauksista. Tämä toivottavasti rohkaisee myös heitä, jotka vielä kärsivät hiljaa, ilmoittamaan väkivallasta ja hakemaan apua ja tukea itselleen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.