Politiikka
23.5.2016 16:11 ・ Päivitetty: 23.5.2016 16:11
EK ja Yrittäjät ilmiriidassa luottamusmiehistä – “Pakko” -“eipäs ole”
Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta pitää todella tärkeänä, että kilpailukykysopimuksen (kiky) soveltamisneuvottelujen aikataulu pitää. Määräaika on kuun lopussa.
– Työmarkkinakentässä on tapana, että ratkaisut syntyvät aina viime metreillä, ja en hirveästi usko, että lisäaika parantaisi tilannetta, Alahuhta sanoi.
Viime viikkoina on kuulunut epäilyjä, ettei aika riitä, vaan neuvottelujen takarajaa olisi syytä venyttää.
Alahuhdalla on sellainen käsitys, että kaikki osapuolet tähtäävät tällä hetkellä siihen, että valmista saadaan kuun loppuun mennessä.
– Ainahan tietysti on riskejä, Alahuhta sanoi.
EK:n kevätkokouksen seminaarissa puhunut Alahuhta arvioi, että kilpailukykysopimuksen toteutuminen yhdistettynä seuraavien vuosien maltilliseen palkkapolitiikkaan parantaisi merkittävästi Suomen kilpailukykyä.
Kilpailukykysopimuksen toteutuminen yhdistettynä seuraavien vuosien maltilliseen palkkapolitiikkaan parantaisi merkittävästi Suomen kilpailukykyä.
Lisää aiheesta
Paikallisen sopimisen tulevaisuuden askelmerkit ovat herättäneet tiukkoja kommentteja Suomen Yrittäjien leiristä.
– Jos tämä kilpailukykysopimus syntyy, niin tässähän on sellainen historiallinen muutos, että myös järjestäytymättömille yrityksille tulee oikeudet tehdä paikallista sopimista, mutta siinä raamissa, minkä palkansaajajärjestöt laittoivat ehdoksi, että velvollisuudet ja oikeudet ovat samat kuin järjestäytyneillä, Alahuhta sanoi.
Alahuhdan mukaan tähän ei liity mitään luottamusmiespakkoa. Suomen Yrittäjät on tästä eri mieltä, ja sen mielestä EK vähättelee paikallisen sopimisen ongelmaa. Suomen Yrittäjät sanoi tiedotteessaan Alahuhdan vähätelleen ongelmaa, joka on syntymässä, jos työmarkkinajärjestöjen tulkinta paikallisesta sopimisesta menee läpi.
Alahuhta ei maanantaina lähtenyt arvioimaan, miksi Suomen Yrittäjät on nostanut asiaa niin voimakkaasti esille.
– Toivoisin, että tähän asiaan kaiken kaikkiaan saadaan ratkaisu pian, ja päätöksentekijä on tietysti Suomen hallitus, Alahuhta sanoi.
Olli Kuivaniemi
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.