Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

EK laski uuden hintalapun lakoille: tämän viikon saldo 380 miljoonaa euroa

Marjo Koivumäki / EK

Elinkeinoelämän keskusliitto EK laskee, että tämän viikon poliittisten lakkojen menetykset nousevat 380 miljoonaan euroon.

Demokraatti

Demokraatti

EK:n mukaan yhteensä hallituksen uudistuksia vastaan järjestetyistä lakoista aiheutuneet menetykset Suomen taloudelle, yrityksille ja työpaikoille nousevat jo lähes miljardiin euroon.

– Poliittisten lakkojen kohteena on tällä kertaa myös energiantuotantoa eli ydin- ja vesivoimalaitoksia. Lakon kohdentaminen yhteiskunnan kannalta kriittiseen toimintoon korostaa työrauhalainsäädännön uudistamistarvetta, EK:n yhteyspäällikkö Lauri Vuori toteaa tiedotteessa.

Hallitusta vastaan suunnatut lakot muun muassa vaikeuttavat tavallisten ihmisten liikkumista, lastenhoitoa ja ulkomaankauppaa, EK luettelee. Lisäksi keskusliiton mukaan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa jatkuva lakkoilu pysäyttää yritysten tuotantoa pidemmäksi ajaksi ja vaarantaa työpaikkojen säilymisen Suomessa.

– Ulkomaisten investointien houkuttelussa ollaan kriittisessä vaiheessa, eikä Suomella ole varaa jäädä investoinneista ja niiden tuomasta kasvusta sivuun.

EK kertoo arvioivansa lakkojen laajuutta ja vaikutuksia yhdessä jäsenliittojen ja -yritysten kanssa ilmoitettujen lakkokohteiden perusteella. Lakkojen laajuuden ja pituuden perusteella menetysten kerrannaisvaikutukset muille aloille arvioidaan EK:n mukaan Tilastokeskuksen panos-tuotos -tauluilla. Yhteismitallinen arvio eri alojen menetyksistä ilmoitetaan BKT-menetyksinä koko kansantaloudelle.

EK ARVIOI tammikuun viimeisenä päivänä, että silloin tiedossa olleet helmikuun alun laajat työtaistelut köyhdyttävät Suomen bruttokansantuotetta 360 miljoonalla eurolla. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta huomautti tuolloin, että kustannusta ei voi hallituksen leikkauksiin nähden pitää ylimitoitettuna.

– Vaikka EK:n luvun 360 miljoonaa ottaisi sellaisenaan, niin se on alle neljäsosa hallituksen sosiaaliturvaleikkausten mittaluokasta. Vaikka uskoisimme EK:n lukua, niin sitä ei voi pitää ylimitoitettuna hallituksen leikkauksiin nähden, hän totesi Demokraatille.

SAK ei aio kilpailla EK:n kanssa omilla kustannuslaskelmillaan.

– Kun täsmällistä lukua ei oikein järkevästi pysty laskemaan, niin emme halua lähteä laskelmien kilpailuun mukaan. Haluaisimme, että huomio on syissä miksi nämä työtaistelut tapahtuvat, Kaukoranta sanoi tammikuun lopussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE