Politiikka

”EK, lopeta nopeasti hölmöily” – Rinteeltä yksinkertainen malli solmun avaamiseen

Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n Antti Rinne korostaa, että "kymmenen kuukauden toitotuksen jälkeen" homma on vietävä satamaan.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n Antti Rinne korostaa, että "kymmenen kuukauden toitotuksen jälkeen" homma on vietävä satamaan.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n Antti Rinne korostaa, että "kymmenen kuukauden toitotuksen jälkeen" homma on vietävä satamaan.

Pitkän linjan ay-vaikuttaja, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Demokraatille yrittäneensä tarkastella ulkopuolisena, miten tukalassa työmarkkinatilanteessa voisi saada sovun aikaan.

– Yksinkertainen ratkaisumalli olisi tämä: Hallitus hoitaa sen, minkä on luvannut hoitaa. EK (Elinkeinoelämän keskusliitto) antaa nyt omille työnantajaliitoilleen luvan neuvotella työmarkkinaratkaisusta ja viedä sopimusta eteenpäin.

Eilen käytiin kilpalaulantaa siitä, kenellä on pallo viedä niin sanottua kilpailukykypakettia eteenpäin. EK ilmoitti maanantaina, ettei se jatka neuvotteluita ennen kuin SAK on mukana ”kattavasti”.

Rinteellä pallon haltijasta ei näytä olevan epäselvyyttä.

– Tässä on edessä kasvavan kriisiytymisen tie, jos EK ei nyt nopeasti lopeta tuota hölmöilyä.

Hän pitää tärkeimpänä, että alakohtaiset neuvottelut käynnistyvät työmarkkinaratkaisusta. Niissä olisi löydyttävä keinot, joilla palkansaajien kannalta ikävistä seuraamuksista ei koituisi ihmisille kohtuutonta vahinkoa.

Antti Rinne ei silittele hallituksen päätä syntyneessä tilanteessa. Hänen mielestään ylipäänsä koko kilpailukykyloikkaan tähtäävä prosessi on ollut ”todella sekava”.

– Se lähti alun perin pieleen sen takia, että ensin hallitustunnustelija ja myöhemmin hallitus asettuivat työnantajan asiamiehiksi.

Herää kysymys, onko hallituksella puhtaat jauhot pussissa.

Hänen mielestään tämä epäsuhta söi luottamusta hallituksen toimiin – kuten myös yritykset nujertaa samassa ruljanssissa ay-liike.

Hallituksen pakkolait eivät helpottaneet tilannetta. Valtiovarainministeri Alexander Stubb  (kok.) on myöntänyt nyt, että pakkolakeja olisi ollut mahdotonta viedä eteenpäin perustuslaillisesti.

– Se herättää kysymyksen, onko hallituksella puhtaat jauhot pussissa, Rinne epäilee.

Rinne odottaa, että hallitus pitää huolen siitä, ettei sopimuksen syntyminen karahda kiville ostovoiman alenemisen takia. Tätä leikkausta on pystyttävä kompensoimaan.

SDP tarjoaa yhä ratkaisuksi työeläkemaksujen alentamista, joka rahoitettaisiin ottamalla käyttöön Emu-puskuri.

– Sillä olisi positiivinen vaikutus joka suuntaan. On vain sovittava, milloin puskurirahat maksetaan takaisin, jotta nuorten eläkkeet tulevat turvatuiksi, Rinne huomauttaa.

Hän korostaa, että homma on vietävä satamaan ”kymmenen kuukauden toitotuksen jälkeen”, kun työmarkkinakeskusjärjestöt saivat kaikkien kommervenkkien jälkeen neuvottelutuloksen syntymään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat