Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Elinkautinen uhkaa Ukrainan turvallisuuspalvelun ex-aluejohtajaa – epäillään maanpetoksesta

AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK
Kuvituskuvassa sodan tuhoja Harkovan kaupungissa (tämä kuva on otettu maaliskuussa 2023).

Ukrainassa turvallisuuspalvelu SBU:n entinen aluejohtaja Harkovassa on syytettynä maanpetoksesta. Asiasta Telegramissa kertovan tutkintaviranomaisen mukaan ex-johtajaa uhkaa elinkautinen tuomio.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkinnan mukaan miehen epäillään osallistuneen alueen puolustuksen sabotointiin sen sijaan että hän olisi pyrkinyt suojaamaan aluetta viholliselta.

Suuri osa Venäjän rajalla sijaitsevasta Harkovan alueesta oli Venäjän miehittämä hyökkäyssodan alusta syyskuuhun asti. Tutkinnan tekijät sanovat, että epäilty uskoi Venäjän hyökkäyksen onnistuvan ja toivoi Venäjän viranomaisten kohtelevan häntä suotuisasti puolustuksen sabotoinnin vuoksi.

Epäiltyä syytetään esimerkiksi asemansa jättämisestä luvatta sotatilalain aikana sekä henkilöstön lähettämisestä kotiin laittomasti. Lisäksi hänen sanotaan tahallisesti järjestäneen Venäjän joukoille mahdollisuuden ottaa haltuunsa aseita ja suojavälineitä turvallisuuspalvelun tiloista.

Tapausta on määrä käsitellä oikeudessa.

Epäilty toimi SBU:n aluejohdossa Harkovassa vuodesta 2020 toukokuuhun 2022 asti, kunnes Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi hänelle potkut. Zelenskyin mukaan epäilty ei puolustanut kaupunkia hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä vaan ajatteli ainoastaan itseään.

Heinäkuussa lähtöpassit sai SBU:n johtaja Ivan Bakanov. Zelenskyi kertoi tuolloin, että tutkinnassa on yli 650 tapausta turvallisuusviranomaisista, joita epäillään maanpetoksesta ja Venäjän avustamisesta.

Hersonissa SBU:n viranomaisen epäillään antaneen Venäjän joukoille salaisiksi luokiteltuja karttoja miinakentistä, joiden tarkoituksena on ollut haitata Venäjän joukkojen etenemistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE