Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Elokapinan mielenosoitus hajotettiin, poliisi otti kiinni liki 140

LEHTIKUVA / AADA PETÄJÄ
Ympäristöliike Elokapina järjesti mielenosoituksen Helsingissä 11. kesäkuuta. Julkista liikennettä päästetään läpi Kaisaniemessä mielenosoittajien väistyessä tieltä.

Ympäristöliike Elokapinan tiistainen mielenosoitus tyrehtyi poliisin antamaan poistumiskäskyyn, jonka seurauksena poliisi otti myös kiinni mielenosoittajia paikalta. Poliisi ilmoitti illalla ottaneensa kiinni kaikkiaan 137 mielenosoittajaa.

Poistumiskäskyn antaminen oli seurausta siitä, että osa mielenosoittajista poistui poliisin osoittamilta reiteiltä.

Elokapinan aiemmin ilmoittaman tiedon mukaan mielenosoituksen oli määrä päättyä keskiviikkona kello 15.

Tiistaina mielenosoituksessa oli kolme haaraa, jotka lähtivät Eduskuntatalolta, Esplanadin puistosta sekä Dallapenpuistosta. Kulkueet kohtasivat Kaisaniemen liikenneympyrässä, jonne edetessään mielenosoittajat erkanivat muun muassa ajoradalle.

-  Liikennehäiriö on melkoinen. Linja-autot seisovat jonossa niin keskustan kuin idänkin suuntaan, ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoi STT:lle tiistaina kello 17:n jälkeen.

Helsingin poliisin mukaan puoli neljältä mielenosoittajia oli Esplanadin puistossa noin 230, Eduskuntatalolla noin 150 ja Dallapenpuistossa noin sata. Alun perin mielenosoituksen haaroja oli tarkoitus olla neljä, mutta yksi niistä peruttiin.

Mielenilmauksella vaaditaan ympäristölle ja ilmastolle haitallisten tukien lopettamista, kertoo Elokapina nettisivuillaan.

HEINONEN mainitsi poliisin kertoneen jo etukäteen Elokapinalle, ettei tiistain mielenosoituspaikka Kaisaniemen liikenneympyrässä käy. Syynä tähän on se, että siitä aiheutuisi poliisin arvion mukaan kohtuutonta liikennehaittaa.

Hän lisäsi, ettei lakiin ole kirjattu rajoituksia siitä, kuinka usein samassa paikassa on mahdollista osoittaa mieltään, mutta poliisi voi tapauskohtaisesti kieltää mielenosoituksen tietyllä alueella, jos siitä aiheutuu tarpeetonta haittaa.

-  Lakiin kirjattuja rajoituksia ei ole. Kansainvälisistä oikeuskäytännöistä on kuitenkin johdettu periaatteita, joiden mukaan voidaan arvioida, kuinka paljon jotakin tiettyä paikkaa voidaan häiritä peräkkäisinä päivinä tai tiettynä aikana. Se, mikä käy yhtenä päivänä, ei välttämättä käykään enää kolmena, Heinonen kommentoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE