Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

18.11.2021 19:00 ・ Päivitetty: 18.11.2021 15:39

Elokuva-arvio: Louhimies nostaa Remes-trillerin nippa nappa jaloilleen

Tanner tömisee. Jasper Pääkkönen (vasemmalla) ei ole ihan omimmillaan huippuagentin roolissa.

Se, että Omerta 6/12 -elokuva on edes jossain muodossa saatu levitykseen, on jo pieni ihme. Alkuperäissuunnitelmana oli tehdä kaksiosainen teatterielokuva ja sen päälle kuusioisainen tv-sarja, mutta ohjaajan vaihtuminen Antti J. Jokisen vetäydyttyä hankkeesta tuotantoprosessin kalkkiviivoilla sairauslomalle pisti paletin ihan uusiksi.

Rolf Bamberg

Demokraatti

Pikahälytyksellä ohjaajan tuoliin istutettiin Aku Louhimies, ja tehtäväksi asetettiin ilmeisesti jonkinlaisen torjuntavoiton saavuttaminen orastavassa täyskatastrofissa.

Niin voi sanoa käyneenkin, sillä Omerta 6/12 on kaikesta huolimatta siedettävää katsottavaa, vaikka viime hetkessä uusiksi pistetty käsikirjoitus on luokaton ja tarinan keskeisten hahmojen roolitus metsässä. Toimintakohtauksissa on kuitenkin sen verran ytyä, että tämän elokuvan ei tarvitse luimistella genrensä keskivertotarjonnan rinnalla. Etenkään, kun ontot kässärit ja näyttelijäsuoritukset ovat lajityypissä valtavirtaa.

Kaoottinen juoni

Omerta 6/12 perustuu pääosiltaan vuonna 2006 ilmestyneeseen Ilkka Remeksen trilleriin 6/12. Elokuvan monihaaraisessa ja varsin sekavasti järjestäytyvässä juonikuviossa tahtipuikkoja heiluttelevat ruotsinserbialaisen Vasa Jankovic ja hänen johtamansa rikollis/terroristiryhmä, heidän perässään pitkin Itämeren rantoja säntäilevä Supon ja EU:n alaisen turvallisuusorganisaation etsivä Max Tanner sekä hänen ruotsalainen Säpo-kollegansa Sylvia Madsen. Jankovicin isä istuu – jostain kumman syystä – Riihimäen vankilassa, josta serbien iskujoukko hänet vapauttaa.

Seuraavan askeleen ryhmä ottaa, kun se iskee suoraan Suomen pyhimpään, Linnan itsenäisyyspäivävastaanotolle, ottaa panttivangiksi presidenttiparimme ja heidän arvovieraitaan. Varsinainen kohde on kuitenkin ranskalainen Nato-kenraali Jean Morel, joka on ollut vaikuttamassa siihen, että isä-Jankovic on aikoinaan tullut tuomituksi sotarikoksistaan Jugoslavian hajoamissodissa.

ELOKUVA:
Omerta 6/12
Ohjaus Aku Louhimies
Pääosissa Jasper Pääkkönen, Nanna Blondell, Sverrir Gudnason, Cathy Belton
2021, 115 min. Ensi-ilta 19.11.
★★☆☆☆

Kaiken taustalla häärää vielä Leonid Titov, Valko-Venäjällä päämajaansa pitävä syvän hämärän mies, jonka lonkerot ulottuvat niin Venäjän hallinnon sisäpiireihin kuin järjestäytyneeseen rikollisuuteen siellä ja täällä Itämeren maissa.

Selväpiirteiset, loogiset ja uskottavat juonirakennelmat eivät ole olleet muutamissa lukemissani (joihin 6/12 ei lukeudu) Remes-trillereissä tekijänsä vahvuuksia, eivät myöskään syvät henkilökuvat. Louhimiehen ohjausversiota varten uutta käsikirjoitusta tekemään hälyytetty Jari Olavi Rantala ei ole sitä status quota lähtenyt rikkomaan, sillä elokuvan kehnoimpia puolia ovat varsin kaoottinen tarinankuljetus ja tyhjinä kumisevat sankarihahmot. Etenkin kaikki se niukka dialogi, johon ei sisälly komentoja, uhkailua tai varoituksia, on täysin hengetöntä.

Louhimies ei ole toimintaelokuvia aiemmin ohjannut – ellei sotakohtausten ryydittämää Tuntematonta sotilasta siihen kategoriaan lueta – mutta varsin mukaansatempaavaa, joskaan ei erityisen persoonallista jälkeä hän on saanut aikaan. Itse isku Linnan juhlissa ja sitä seuraava iltaöinen takaa-ajo Helsingin kaduilla on toteutettu sähäkästi. Dronekamera taltioi lintuperspektiivistä joulukuunpimeää Helsinkiä näyttävästi. Näitä kuvakulmia tosin vilisee kaikissa action-filmeissä ja tv-rikossarjoissa niin avokätisesti, joten niistä ovat tehot jo haihtuneet.

Jasper Pääkkönen teki hyvän roolityön punaniskana Spike Leen BlacKkKlansmanissa, mutta Max Tannerin rooli natsaa huonommin. Agenttihahmon sähäkkyys ja kovuus eivät vain ole Pääkköstä omimmillaan. Häntä vielä monta pykälää yksiulotteisempia hahmoja tekevät kuitenkin ruotsalaisnäyttelijät Sverrir Gudnason Vasa Jankovicina ja Nanna Blondell Madsenina.

Sivuosissa sentään vähän näytelläänkin. Pertti Sveholm on varsin mainio huonon stressinsietonsa tähden hiiltyilevänä poliisipäällikkönä, virolainen Johan Ulfsak puolestaan tuo särmää Titovin pahishahmoon.

Elokuvan loppu jää niin levälleen, että kumma on, jos ei sille jotain jatkoa puserreta. Erään megaluokan murhankin tekijä jää näet vapaalle jalalle. Ei tosin olisi väliksi, jos hänen kiinni saamisekseen ei vaivaa nähtäisi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU