Politiikka
1.8.2016 12:16 ・ Päivitetty: 1.8.2016 12:16
“Emme ole olleet hiljaa” – Yliopistoväki tuohtui vääristä syytöksistä
Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto eivät hyväksy moitteita siitä, että suomalainen yliopistoväki on ollut hiljaa Turkin huolestuttavista tapahtumista. Helsingin Sanomat kritisoi pääkirjoitussivullaan 1.8. tutkijoiden otteita.
Turkissa on kuluneella viikolla työnsä menettänyt muun muassa lähes 22 000 opetusministeriön työntekijää ja lähes 1 600 yliopistojen dekaania. Liittojen mielestä tutkijakunta on ottanut kantaa Turkin yliopistoväen asemaan monin tavoin. Niiden mukaan Turkin kriisi on työllistänyt kovasti myös loma-aikana monia käytännön tutkimustyötä tekeviä.
– Tapahtumien seurauksia on pitänyt selvitellä Turkkiin tehtävän käytännön tutkimusyhteistyön kannalta ja lisäksi analysoida Turkin tilannetta ja viestiä siitä laajemmalle yleisölle, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen korostaa.
Hänen mukaansa tutkijoiden ”arkityön” ohella tieteelliset, yliopistolliset ja ammatilliset järjestöt ovat vedonneet Turkin hallitukseen erilaisin julkilausumin.
– Itse olen ”siviiliammatissani” ollut muotoilemassa eurooppalaisen politiikantutkijoiden järjestön ECPR:n tuoretta julkilausumaa, ja monet muut ovat tehneet samaa muissa järjestöissä, Koikkalainen lisää.
Suomi voisi harkita turvapaikan antamista maassa jo oleville turkkilaisille yliopistotutkijoille.
Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kuuluvat kansainvälisiin opetusalan järjestöihin Education Internationaliin (EI) ja ETUCEen (European Trade Union Committee for Education). Nämä järjestöt ovat useamman kerran tuominneet Turkin johdon toimet.
Lisää aiheesta
Koikkalainen korostaa, että suomalaiset liitot ovat kansainvälisten kattojärjestöjen kannanottojen takana. Viime perjantaina EI:ltä saatujen tietojen mukaan Turkin tilanne pahenee entisestään.
– Olen syvästi järkyttynyt dekaanien ja muiden professorikollegoiden kohtelusta ja akateemisen vapauden romuttamisesta, Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri toteaa.
Suomen yliopistot UNIFI ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kommentoivat Turkin toimenpiteitä heinäkuussa tuoreeltaan kannanotoilla.
Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajat toteavat, että on helppo yhtyä esimerkiksi SYL:n vetoomukseen.
– Sen mukaan Sipilän hallituksen pitää yhdessä muiden EU-maiden kanssa kaikella arvovallallaan painostaa Turkin hallitusta luopumaan koulutusta ja tutkimusta vastaan suunnatuista sortotoimista.
Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Koikkalainen toteaa, että Suomi voisi harkita turvapaikan antamista maassa jo oleville turkkilaisille yliopistotutkijoille nyt, kun presidentti Recep Tayyip Erdogan on esittänyt heille “kotiinkutsun”.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.