Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“En kyllä ymmärrä, mitä odottelusta kukaan hyötyisi” – Kaikkonen ottaa Ruotsin asian esille Nato-kokouksessa

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Naton puolustusministerien kokous jatkuu perjantaina toista päivää Brysselissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ydinasiana perjantaina on Vilnan huippukokouksen valmistelu ja Naton puolustuksen ja pelotteen ja kehittäminen.

Suomea kokouksessa edustaa toimitusministeristön puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

-  Voi kai sanoa, että käsillä oleva puolustusministerikokous on nyt viimeinen ja tärkein kokous ennen Vilnaa, hän sanoi torstaina illalla.

Ministerikokous edeltää Naton heinäkuista huippukokousta, jonka keskeisiä teemoja ovat muun muassa puolustusliiton alueelliset puolustussuunnitelmat sekä komento- ja joukkorakenteen päivittäminen. Niin ikään ydinkysymyksiä ovat puolustusteollisuuden kapasiteetin vahvistaminen ja sitoutuminen puolustusmenojen kasvattamiseen.

Myös spekulaatiot Naton seuraavasta pääsihteeristä ovat käynnissä. Ukrainan asioita kokouksessa puolestaan ehdittiin käsitellä useilla eri kokoonpanoilla jo torstaina.

Perjantaina Naton päämajalla koolla on muun muassa Naton korkein päättävä elin eli Pohjois-Atlantin neuvosto ja ydinasepolitiikan suunnitteluryhmä. Jälkimmäisen ryhmän kokoukseen Suomi osallistuu nyt täysjäsenenä ensimmäistä kertaa.

KAIKKONEN sanoi torstaina illalla, että useista avoimena olevista kysymyksistä saattaa olla enemmän kerrottavaa perjantaina, jolloin näitä asioita on enemmän käsiteltävänä.

-  Varmaa on se, että paljon asiaa jää vielä kohti Vilnaakin ratkottavaksi.

Kaikkonen kertoi aikovansa tuoda puolustusministerien kokouksen aikana Turkin ja Unkarin puolustusministereille esille, että Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutuminen on aivan Suomen kärkitavoitteita.

-  On mahdollisuuksien rajoissa mielestäni, että Ruotsi voisi olla Vilnassa jäsen. Mutta yhtä lailla mahdollista on se, että joudumme vielä senkin jälkeen valitettavasti odottamaan. En kyllä ymmärrä, mitä siitä kukaan hyötyisi, mutta katsotaan, miten tuo hanke etenee.

Ruotsin jäsenyyden tämänhetkisen roikottamisen on arvuuteltu liittyvän muun muassa siihen, että Turkki haluaisi saada Yhdysvalloilta F-16-hävittäjiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE