Kolumnit
1.2.2022 16:02 ・ Päivitetty: 1.2.2022 16:02
Enää ei puhuta, olemmeko tuomareita vai lääkäreitä – päätämme itse siitä, mihin haluamme kuulua
Suurten ikäluokkien iso sukupolvikokemus oli vuoden 1918 tapahtumien nousu keskusteluun. Väinö Linnan Pohjantähteä ja Jaakko Paavolaisen tutkimuksia seurasivat vankileireillä olleiden haastattelut ja kuvaukset teloituksista. Kärsimys pysäytti ja puhutteli. Hävinnyt osapuoli sai vihdoin äänensä kuuluviin.
Sisällissotaa alettiin romantisoida myös nuorten sosialidemokraattien keskuudessa. Aiemmin sitä oli puolueessa pidetty lähinnä järkyttävänä onnettomuutena, työväenliikkeen ”sortuma-aikana” kuten punavankimuistomerkin pystyttämiseen penseästi suhtautunut Rafael Paasio totesi vuonna 1967. Paasion mielestä vuodessa 1918 sosialidemokraatteja ja kommunisteja yhdisti vain suru. Tapio Bergholm on kirjoittanut tästä ansiokkaasti Suomen Kuvalehteen vuonna 2008.
Enää ei puhuta, ollaanko tuomareita vai lääkäreitä.
Suuret ikäluokat tulivat mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan kylmän sodan maailmassa. Suomessa harjoitettiin aktiivista ystävyyspolitiikkaa Neuvostoliittoon. Samalla rakennettiin hyvinvointiyhteiskuntaa ja solmittiin yhteyksiä länteen, mutta itänaapurin varjo oli yllämme. Se vaikutti poliittisiin ratkaisuihin ja henkiseen ilmapiiriin. Osa suomalaisista käytti suhteita Moskovaan aseena puolueiden sisällä ja välillä. Myös media osallistui.
Suomettumisen ajan tapahtumia on alettu nyt käsitellä niin mediassa kuin tutkimuksessakin. Se on tarpeen, vaikka kuva olisi joskus vino. Arkistot ovat avautuneet. Esiin on tullut nuorten tutkijoiden polvi. Juha-Matti Ritvasen teos Mureneva kulmakivi on tästä hyvä esimerkki. Teos käsittelee Suomen kansainvälistä asemaa ja ulkopolitiikkaa Neuvostoliiton hajotessa. Suosittelen sitä.
Myös politiikassa on tapahtunut sukupolven vaihdos. Ohjaksissa ovat nyt ihmiset, jotka eivät ole eläneet kahtiajaetussa maailmassa. Enää ei puhuta, ollaanko tuomareita vai lääkäreitä. Suomi on jäsen Euroopan unionissa. Se on tärkein viiteryhmämme. Huolehdimme maanpuolustuksesta ja teemme yhteistyötä Naton, Pohjoismaiden, Yhdysvaltain ja Ison-Britannian kanssa. Päätämme itse siitä, mihin haluamme kuulua. Uuden etupiirijaon syntyminen ei sovi meille, eikä päätöksiä saa tehdä päittemme yli.
Tasavallan presidentin ja pääministerin viestit uutena vuonna ovat synnyttäneet keskustelua Suomen paikasta maailmasta. Eri puolueiden nuoret aktiivit käyvät sitä aika viileästi. He pohtivat muun muassa, olisiko järkevää, jos kaikki EU:n jäsenet kuuluisivat Natoon, kun suurin osa kuuluu jo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.