Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Energiateollisuus älähtää turpeesta: “Päästövähennykset saavutetaan etuajassa ilman kieltolakia”

LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Energiateollisuus ry ei innostu turpeen käytön täyskiellosta. Etujärjestön mukaan ympäristöjärjestöjen kansalaisaloite hidastaisi ei-polttavien ratkaisujen käyttöönottoa ja nostaisi metsäenergian käyttöä.

Demokraatti

Demokraatti

Irti turpeesta -kansalaisaloite sai 50 000 nimeä täyteen ja etenee eduskuntakäsittelyyn. Aloitteen tavoitteena on turpeen käytön lopettaminen vuoteen 2025 mennessä.

Energiateollisuus laskee, että tällä hetkellä turve on suurin yksittäinen päästöjen lähde energiantuotannossa, mutta sen käyttö vähenee jatkuvasti. Viime vuonna turpeen käyttö laski 14 proenttia ja vuoteen 2025 mennessä sen käyttö saattaa tippua jopa neljännekseen nykyisestä jo olemassa olevalla sääntelyllä.

– Päästökauppa ja kansallinen turvevero ohjaavat turpeen energiakäytön marginaaliin nykytiedon perusteella jo muutamassa vuodessa. Hallituksen esittämät päästövähennykset saavutetaan etuajassa nykyohjauksella, ilman kieltolakia, Energiateollisuus ry:n johtaja Jari Kostama toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa täyskielto johtaisi tällä hetkellä vain siihen, että yhä suurempi osa lämmityksestä perustuisi puupolttoaineisiin, joka johtaisi tuonnin kasvuun.

Turpeella tuotettiin vuonna 2020 noin 14 prosenttia kaukolämmöstä. Reilu kolmannes kaukolämmityksestä perustui metsänhoidon tähteisiin tai metsäteollisuuden sivutuotteisiin. Polttohaketta tuodaan myös ulkomailta. Vuonna 2019 tuontihakkeen osuus oli 21 prosenttia ja määrä on kasvussa.

“Turpeesta irrottaudutaan joka tapauksessa nopealla aikataululla.”

Lisää aiheesta

Energiateollisuuden mukaan lähitulevaisuudessa geoterminen energia, merestä saatava lämpö, hukkalämmöt, kulutusjousto, hajautetut lämmitysratkaisut, tuulisten päivien varastoitava sähkö ja biokaasut tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja nykyisille poltettaville lämmönlähteille.

Vähän kaukaisemmassa tulevaisuudessa myös vedyn hyödyntäminen ja pienten ydinvoimaloiden tarjoama lämpöenergia ovat mahdollisia ratkaisuja.

Kostama arvioi, että hyviä vaihtoehtoja turpeelle ja metsäpolttoaineille tulee olemaan runsaasti tarjolla, mutta mitään niistä ei saa kaupasta tarpeeksi nyt.

– Olisi surullista, jos kaukolämpöyhtiöt pakotettaisiin suuntaamaan koko investointipotentiaalinsa metsäenergiaan juuri nyt, kun muiden ratkaisujen tuleminen markkinoille on niin lähellä.

Hänen mukaansa turve on tärkeä huoltovarmuuspolttoaine. Puupolttoaineen säilyvyys on heikkoa, turvetta voi varastoida useita vuosia, ja sitä käytetään erityisesti pakkasjaksojen aikana.

– Turpeesta irrottaudutaan joka tapauksessa nopealla aikataululla, mutta irrottautumisen pitää tapahtua hätäilemättä, turve- ja koneyrittäjien kannalta oikeudenmukaisesti, ja niin, ettei toimitus- ja huoltovarmuudelle aiheuteta tarpeettomia ongelmia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE