Internationellt

Energiomställning i fokus på latinamerikanskt toppmöte

I El Salvador finns en av Centralamerikas största solenergianläggningar, bestående av 320 000 solpaneler. I många latinamerikanska länder är satsningar på solenergi grunden i arbetet för att åstadkomma en grön energiomställning.

Om den ekonomiska återuppbyggnaden efter pandemin även ska driva på energiomställningen i Latinamerika krävs det att rätt investeringar görs. Det är en av de frågor som står i centrum för en pågående konferens där regionens politiker, företagsledare och internationella experter deltar.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Energikonferensen kommer att pågå veckan ut och har lockat till sig ministrar, företagschefer och en stor grupp experter. Mötet har organiserats av Institute of the Americas och genomförs via länk, på grund av pandemin.

 

 

– Men målsättningarna är desamma – det handlar om hur energi utvinns, distribueras och konsumeras, samt om de satsningar som krävs för att åstadkomma en omställning, berättar Jeremy Martins, vice chef för institutet, för IPS.

 

 

Mötet kommer bland annat att ta upp hur återuppbyggnaden av ländernas ekonomier i spåren av pandemin ska kunna inriktas mot modeller som minskar koldioxidutsläppen.

 

 

Liksom i andra delar av världen har coronakrisen fått stora ekonomiska konsekvenser i Latinamerika och lett till att mängder av arbeten gått förlorade.

 

 

Leonardo Beltrán, mexikansk forskare, säger till IPS att mötesdeltagarna även kommer att följa upp vad som skett sedan Parisavtalet undertecknades 2015. Han menar att det är en viktigare fråga än någonsin, med tanke på pandemins konsekvenser. Detta eftersom regionens länder kommer att vara tvungna att agera.

 

 

– Alla har utlovat att minska sina koldioxidavtryck med målsättningar på kort, mellan och lång sikt, säger han.

 

 

Jeremy Martins säger att en tanke är att EU:s stora plan för ekonomisk återhämtning, som är tänkt att lindra effekterna av pandemin, även skulle kunna fungera som en modell för Latinamerika. En stor del av denna jättesatsning är inriktad mot energieffektivisering och ett minskat beroende av fossila bränslen.

 

 

– Den kris som pandemin gett upphov till har utan tvekan ökat kraven på en energiomställning som syftar till att minska koldioxidutsläppen, säger Jeremy Martin.

 

 

Europeiska energibolag genomför samtidigt stora investeringar i Latinamerika. Och Mechthild Wörsdörfer, hållbarhetschef vid OECD:s energiorgan IEA, säger till IPS att länderna snabbare kan införa åtgärder för ekonomisk återhämtning om de har fastställda riktlinjer och program. Hon påpekar att satsningar som genomförs även kan knytas till Parisavtalet – genom val av åtgärder som även lever upp till klimatmålen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE