Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Eniten työpaikkakiusaamista koetaan kunnallisilla aloilla

Kaikista palkansaajista noin viisi prosenttia kokee olevansa työpaikkakiusaamisen kohteena. Eniten työpaikkakiusaamista koetaan kunnallisilla aloilla, joissa kiusaamista kokee yhdeksän prosenttia palkansaajista, Työterveyslaitokselta kerrotaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan noin 60 prosenttia palkansaajista on havainnut työpaikallaan kiusaamista joko kollegoiden, asiakkaiden tai esimiesten taholta ainakin joskus. Hyvin harva on sitä kuitenkaan havainnut toistuvasti.

Havaintojen perusteella kiusaajat ovat useammin kollegoita tai asiakkaita kuin esimiehiä. Eniten kiusaamista ilmenee hoitajien, sosiaali- ja kulttuurialan asiantuntijoiden, palvelu- ja myyntityöntekijöiden, opettajien sekä suojelu- ja vartiointityöntekijöiden keskuudessa.

Toistuvat muutokset lisäävät kiusaamisriskiä.

Työterveyslaitoksen johtavan konsultin Susanna Kalavaisen mukaan toistuvat muutokset ja pitkäkestoinen ylikuormittuminen lisäävät työpaikkakiusaamisen riskiä työpaikoilla. Työpaikkakiusaaminen voi liittyä joko työhön tai työpaikalla tapahtuvaan käyttäytymiseen.

– Se voi olla huutamista, haukkumista, toisen työn mitätöintiä tai ammatillisen pätevyyden kyseenalaistamista, sosiaalista eristämistä, mutta myös kohtuutonta valvontaa tai kohtuuttomia vaatimuksia, Kalavainen luettelee.

Kalavaisen mukaan työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutumisella voi olla monenlaisia seurauksia. Kiusattu saattaa kokea stressiä, ärtyneisyyttä sekä keskittymis- ja univaikeuksia. Myös ammatillinen omanarvontunto voi heikentyä: herää huoli siitä, mihin pystyy ja mitä kaikkea osaa.

Moni kiusattu jää sairauslomalle.

Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijan Seija Moilasen mukaan työpaikkakiusaamistilannetta pyritään valitettavan usein ratkaisemaan niin, että kiusaamista kokenut siirretään toisiin työtehtäviin tai eri työyksikköön.

– Yksilötasolla ei ole lainkaan harvinaista myöskään se, että kiusaamista kokenut päätyy jopa vaihtamaan työpaikkaa. Myös sairauslomat ovat tavallisia työpaikkakiusaamistilanteissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE