Uutiset
29.3.2017 16:59 ・ Päivitetty: 29.3.2017 16:59
Ennakkoäänestys alkanut – demareille ennustetaan voittoa Tampereella
Kuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään. Ennakkoäänestys järjestetään 29.3. – 4.4.2017. Ennakkoäänestyspaikkoja on ympäri kaupunkia kaikkiaan 18 muun muassa keskusvirastotalolla, pääkirjasto Metsossa ja joissakin muissa kirjastoissa.
Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla (ennakkoäänestys ulkomailla 29.3. – 1.4.). Jos äänestät muualla kuin Tampereella, pyydä toimitsijoilta nähdäksesi oikea ehdokaslista. Tampereella sijaitsevissa äänestyspaikoissa Tampereen ehdokaslistat löytyvät äänestyskopista.
Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä esimerkiksi passilla, ajokortilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai vastaavalla kuvallisella asiakirjalla. Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, voit hakea poliisilaitokselta äänestämistä varten myönnettävää maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Myös postitse jaettu ilmoitus äänioikeudesta on hyvä ottaa mukaan, mutta se ei ole välttämätön.
Kuntavaaleissa valitaan Tampereella ylintä valtaa käyttävä 67-jäseninen kaupunginvaltuusto seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Ehdolla on kaikkiaan 665 ehdokasta 19 eri puolueen, valitsijayhdistyksen tai yhteislistan kautta.
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.4.2017.
Demarit suurimmaksi puolueeksi?
Politiikan tutkija, dosentti Pertti Timonen arvioi helmikuun lopulla Demokraatille antamassaan haastattelussa, että sosialidemokraateilla on Tampereella hyvät mahdollisuudet nousta kevään kuntavaalien voittajiksi ja kaupunginvaltuuston suurimmaksi puolueeksi.
Timonen oli tehnyt vaalituloksesta laskelmia, joissa hän on käyttänyt hyväkseen Helsingin Sanomien julkistaman Gallup -tutkimuksen tuloksia.
Tutkimuksessa arvioitiin eri puolueiden valtakunnallista kannatusta. Nämä tiedot Timonen on laskelmissaan suhteuttanut Tampereen tlanteeseen.
Timosen helmikuussa tekemän laskelman mukaan sosialidemokraatit saisivat Tampereen kaupunginvaltuustoon kevään kunnallisvaaleissa 18 paikkaa (paikkamäärän muutos +2), Kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmä 15 (-3), Vihreä valtuustoryhmä 12 (+2), Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kahdeksan (+1), Perussuomalaisten valtuustoryhmä kuusi (-3), Keskustan valtuustoryhmä kolme (+-0), Tampereen Puolesta -ryhmä kaksi (+1), Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kaksi (+-0) ja Vaihtoehto Tampere -ryhmä yhden paikan (+-0).
Vertailu 2012 vaaleihin
Dosentti Pertti Timosen laskemia paikkamääriä on verrattu vuoden 2012 -vaalien paikkamääriin, jotka on merkitty sulkuihin. Luvuissa ei ole huomioitu vaalikauden aikana esimerkiksi loikkauksista johtuvia muutoksia. Vaihtoehto Tampere -ryhmän paikkamäärää on verrattu SKP:n vuonna 2012 samaan paikkamäärään. Vaihtoehto Tampere -ryhmä ei ollut mukana vuoden 2012 vaaleissa, mutta toinen ryhmän nykyisistä jäsenistä oli silloin SKP:n ehdokas.
Timonen sanoi, että hänen menetelmällään saadut tulokset eivät ole “jumalan sanaa”, mutta aika lähelle toteutuvia tuloksia menetelmällä pääsee.
Vaika valtakunnallisissa gallupeissa kokoomuksen, demareiden ja keskustan kannatus onkin tasaantunut, Timonen arvioi viime maanantaina Tampereen työväentalolla demareilla olevan edelleenkin hyvät mahdollisuudet suurimmaksi valtuustoryhmäksi.
Hän ennakoi demareille nyt yhtä lisäpaikkaa. Kokoomuksen ja RKP:n ryhmälle hän ennusti edelleen kolmen paikan tappiota. Vihreille kolmea lisäpaikkaa ja Perussuomalaisille kolmea paikkaa aikaisempaa vähemmän. Vasemmistoliitto säilyttäisi nykyisen paikkamääränsä.
Timosen mukaan niinkin voi käydä, että demarit nousevat suurimmaksi ryhmäksi, vaikka he eivät voittaisi yhtään lisäpaikkaa.
Hyvin suuri merkitys vaalien lopputulokseen Tampereella on äänestysaktiivisuudella. Eli sosialidemokraattien voitto edellyttää kaikkien puolueen kannattajien aktiivista osallistumista vaaleihin.
SDP asialinjalla
Suurimmaksi puolueeksi nouseminen merkitsee pormestarin paikkaa SDP:lle. Demarit menevät kunnallisvaaleihin asialinjalla. Puolueen tärkein tavoite on työllisyyden parantaminen kaupungissa. Se merkitsee paitsi ihmisille työtä ja helpotusta omaan henkilökohtaiseen elämäänsä myös kasvavia verotuloja kaupungille. Niiden turvin taas tarjotaan kaupunkilaisille riittävät ja kattavat palvelut.
Demarien toinen tärkeä vaaliteema on “Pidetään kaikki mukana”. Työttömien lisäksi se tarkoittaa muun muassa vanhuksista, lapsiperheistä, lapsista, nuorista ja sairaista huolehtimista.
Sosialidemokraatit haluavat sijoittaa myös lapsiin ja nuoriin panostamalla varhaiskasvatukseen ja nostamalla kaupungin peruskoulut jälleen maan parhaalle tasolle.
Ympäristöäkään ei ole unohdettu. Kaupunki pitää demarien mielestä saada hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. He kannattavat myös kansallisen kaupunkipuiston perustamista kaupunkiin.
Näiden pyrkimysten toteuttaminen edellyttää sosialidemokraattien viidennen tavoitteen saavuttamista eli kaupungin talouden saattamista tasapainoon.
Pormestariehdokkaita puolueella on useampia, on kokeneita kunnallispoliitikkoja ja valtakunnan tason vaikuttajia kansanedustajista ex-ministereihin.
Sosialidemokraattien pormestariehdokkaasta päättää kunnallisjärjestön edustajisto vaalien jälkeen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.