Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ennakkoilmoituksia vaalirahoituksesta tehty nihkeästi – suurin budjetti toistaiseksi yli 101 000 euroa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Europarlamenttivaalien ehdokkaista noin joka kolmas oli antanut tiistaiaamuun mennessä ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan, Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eurovaaleissa on 232 suomalaisehdokasta, joista ennakkoilmoituksen oli tiistaiaamuna puoli kymmenen aikaan tehnyt 85. Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29. toukokuuta.

Ennakkoilmoituksessa kerrotaan vaalikampanjan suuruudesta ja rahoituksen lähteistä. Ilmoituksia on voinut tehdä 10. toukokuuta lähtien, ja niiden tekeminen jatkuu vaalipäivää edeltävään lauantaihin 8. kesäkuuta asti.

Ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista. Vaalien jälkeen laki velvoittaa kaikkia europarlamenttiin valittuja edustajia ja varaedustajia tekemään varsinaisen vaalirahoitusilmoituksen.

-  Mitä aiemmin ennakkoilmoituksen tekee, sitä paremmin se palvelee avointa hallintoa, demokratiaa ja äänestäjiä. Jokainen ehdokas pystyy omalta osaltaan tekemään vaalirahoituksesta läpinäkyvää, VTV:n johtava tilintarkastaja Pontus Londen sanoo tiedotteessa.

VASEMMISTOLIITTO ja liberaalipuolue olivat tiistaiaamuna ainoat puolueet, joiden kaikki eurovaaliehdokkaat ovat tehneet ennakkoilmoituksen.

Sen sijaan esimerkiksi pääministeripuolue kokoomuksen 20 ehdokkaasta yksikään ei ollut tehnyt ilmoitusta, kuten ei yksikään RKP:n ehdokas. SDP:n 20 ehdokkaasta kaksi oli tehnyt ilmoituksen.

Toistaiseksi ilmoituksen jättäneistä suurin budjetti on jatkokautta europarlamentissa hakevalla keskustan Elsi Kataisella, runsaat 101  000 euroa.

Perussuomalaisten kansanedustajista Vilhelm Junnila tavoittelee europarlamenttipaikkaa 52  000 euron budjetilla. Sebastian Tynkkynen (ps.) sen sijaan on ilmoittanut budjetikseen nolla euroa.

Kristillisdemokraattien Eija-Riitta Korhola yrittää paluuta europarlamenttiin 35  000 euron budjetilla. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin budjetti on 78  000 euroa.

Ennakkoilmoituksia voi tarkastella VTV:n verkkopalvelussa osoitteessa vaalirahoitusvalvonta.fi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE