Kotimaa

Eno puukotti kuoliaaksi 7-vuotiaan – murhesyytettä käsitellään suljetuin ovin perheen suojelemiseksi

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut Arabianrannan murhasyytteen käsittely. 37-vuotiaan miehen syytetään puukottaneen jouluaattona kuoliaaksi siskonsa seitsemänvuotiaan pojan.

Käräjäoikeus päätti perjantaina, että koko käsittely pidetään suljetuin ovin.

– Käräjäoikeus määrää, että asian pääkäsittely kaikilta osin toimitetaan yleisön läsnä olematta.

Tavallisesti oikeudenkäynnin aluksi media päästettäisiin saliin samaan aikaan asianosaisten kanssa ja kuvaaminen olisi sallittu parin minuutin ajan. Nyt mediaa ei päästetty saliin edes kuulemaan salauspäätöksestä, vaan siitä kertovat ovessa oleva lappu ja perjantaina tehty päätös.

Suljetun käsittelyn syynä on muun muassa tarve salata uhrin ja tämän perheen yksityisyyttä.

– Asianomistajan ja hänen oikeudenomistajiensa henkilöllisyyden salassa pitämisen turvaamiseksi sekä salassa pidettävien oikeudenkäyntiasiakirjojen ja niissä olevien salassa pidettävien tietojen julkinen käsittely ei ole mahdollinen, käräjäoikeus toteaa.

Uhrin omaiset perustelivat vaatimustaan suljetusta käsittelystä halulla turvata muun muassa uhrin alaikäisen sisaruksen yksityisyyttä ja rajoittaa rikoksen aiheuttamaa kärsimystä.

– Tapahtuneen jälkeen perhe on tehnyt järjestelyjä suojatakseen uhrin sisarusta asiaan liittyviltä yhteydenotoilta ja puheilta. Asia on saanut huomattavaa julkisuutta, eivätkä vanhemmat halua enempää lisäkärsimystä tai vahinkoa aiheuttavaa julkisuutta.

Omaiset myös katsovat, että koska rikos tapahtui kotona, käsittelyssä tulee esille heihin liittyvää arkaluonteista tietoa.

Syytetty on ollut mielentilatutkimuksessa.

Omaisten ja uhrin yksityisyyden lisäksi suljetun käsittelyn puolesta puhuu käräjäoikeuden mukaan myös se, että henkilötodistelussa joudutaan käsittelemään syytetyn terveystietoja, jotka ovat salassa pidettävää tietoa.

– Asiassa tullaan henkilötodistelussa käsittelemään vastaajan salassa pidettäviä terveystietoja. Suullisessa käsittelyssä tullaan myös käsittelemään vastaajasta tehtyä mielentilatutkimuslausuntoa.

Syytetty on ollut mielentilatutkimuksessa. Kuulustelussa hän on kertonut harhoistaan, jotka hänen mukaansa myötävaikuttivat tekoon.

Jos syytetty todetaan mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, eli katsotaan, ettei hän ole ymmärtänyt tekonsa seurauksia, hänet voidaan tuomita rangaistuksen sijaan psykiatriseen hoitoon.

Syyntakeiselle rangaistus murhasta on elinkausi vankeutta.

Poliisi: Rikos oli impulsiivinen teko.

Syytetty on esitutkinnassa tunnustanut surmanneensa lapsen teräaseella. Esitutkinnan valmistuessa poliisi kertoi, että henkirikos oli impulsiivinen teko.

– Esitutkinnan aikana ei ole tullut mitään viitteitä esimerkiksi kunniaväkivallasta tai muusta ulkopuolisesta vaikuttamisesta, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth Helsingin poliisista tiedotteessa kesäkuussa.

Mies oli tapahtumailtana viime jouluaattona ollut vieraana uhrin kodissa Helsingin Brysselinkadulla. Paikalla oli kaksi muuta aikuista ja toinen alaikäinen lapsi. Lapset olivat olleet nukkumassa ja aikuiset olivat katsoneet televisiota.

Ilta sujui Kanthin mukaan hyvin rauhallisesti ja poikaan kohdistunut väkivalta alkoi yllättäen. Hätäkeskukseen tuli ilmoitus pahoinpitelystä, ja paikalle hälytettiin ambulanssi, jota asunnossa olleet menivät odottamaan rappukäytävään.

– Avun hälyttämisen aikana on siirrytty portaisiin odottamaan apua, mistä epäilty on saanut uhrin takaisin haltuunsa, jolloin on palattu asuntoon. Muut ovat jääneet oven ulkopuolelle.

Poika oli vielä elossa, kun epäilty vei hänet asuntoon takaisin, Kanth sanoi. Avun saavuttua paikalle poikaa ei kuitenkaan ehditty pelastaa.

– Poika on todettu kuolleeksi heti tapahtumapaikalla, Kanth sanoi.

STT–JECATERINA MANTSINEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat