Politiikka
3.5.2018 10:53 ・ Päivitetty: 3.5.2018 10:53
Entinen pääministeri Vanhanen tuli Rinteen linjoille pienimpien eläkkeiden korottamisessa: ”Mahdollista”
Entinen pääministeri, keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen on tullut SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen linjoille eläkeläisten aseman parantamisessa.
– Vappuna Rinne lupasi eläkeläisille 100 e lisää ”usean vuoden” ohjelmalla. Aamun HS:ssä ”useamman vaalikauden aikana”. Jälkimmäinen mahdollista. #vaalit19 #SDP #keskusta, Vanhanen kirjoittaa Twitterissä.
Vappuna Rinne lupasi eläkeläisille 100 e lisää "usean vuoden" ohjelmalla. Aamun HS:ssä "useamman vaalikauden aikana". Jälkimmäinen mahdollista. #vaalit19 #SDP #keskusta
— Matti Vanhanen (@VanhanenMatti) May 3, 2018
Rinteen vappuna pitämästä puheesta on noussut iso poliittinen keskustelu. Muun muassa nykyinen keskustalainen pääministeri Juha Sipilä on luonnehtinyt Rinteen puheita ”populismiksi”.
Nyt siis Sipilän edeltäjä Vanhanen kuitenkin ilmoittaa hyväksyvänsä Rinteen puheet. Vanhanen tekee tviitissään eroa sen välille, puhutaanko useasta vuodesta vai useammasta vaalikaudesta.
– Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin, Rinne sanoi puheessaan vappuna.
Jo tuolloin hän kuitenkin huomautti myös, että SDP:n lähtökohtana on, että ”näitä uudistuksia toteutetaan – totta kai – julkisen talouden kestävyyden rajojen sisäpuolella. Niiden toteuttamista tulee vaiheistaa ja ennen esitysten lopullista tekemistä kaikki niiden vaikutus ja vaikuttavuus pitää selvittää.”
”Taitaa kaihertaa omatunto.”
Helsingin Sanomille Rinne on tarkentanut, että pienimpien eläkkeiden korottaminen nettomääräisestä 100 eurolla on tarkoitus toteuttaa mahdollisesti useamman vaalikauden aikana.
Rinne ihmettelee lehdelle sitä, että on saanut lupauksestaan arvostelua Juha Sipilältä ja valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.). He ovat katsoneet jopa hallitusneuvottelujen vaikeutuvan.
Rinne nostaa esiin sen, miten Sipilä ja Orpo ovat esittäneet viime eduskuntavaalien alla lupauksia ja ne on hallituksessa peruttu.
– Tämä on karkeaa puhetta, jos ajattelee, että he ovat luvanneet viime vaalikaudella ettei koulutuksesta leikata, mutta vieneet tällä vaalikaudella sieltä miljarditolkulla rahaa, Rinne sanoo.
– Tai kun Sipilä ilmoitti, ettei lapsiperheiltä, työttömiltä, eläkeläisiltä tai opiskelijoilta leikata senttiäkään, ja sitten leikattiin. Eläkeläisiltä on leikattu tosi rajusti. Sipilällä ja Orpolla on pettänyt harkintakyky, kun he lähtevät nyt arvioimaan toisten puolueiden puheenjohtajien puheita. Taitaa kaihertaa omatunto, Rinne sanoo Helsingin Sanomille.
Rinne toteaa, että pienempien eläkkeiden korotus toteutettaisiin takuu- ja kansaneläkkeen kautta, joita Kela maksaa.Korotuksen kokonaisluokka olisi noin puoli miljardia euroa.
Rahoitus tulisi veropohjan laajentamisesta kuten sijoitusvakuutusten verotuksesta sekä veronkorotuksista.
Nyt myös Kaikkonen lupaa esityksiä pieneläkeläisten toimeentulon parantamiseksi.
Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on todennut tuoreessa tiedotteessaan, että huoli pienituloisten eläkeläisten toimeentulosta on oikea ja yhteinen.
– Monelle eläkeläiselle arki on päivittäistä eurojen laskemista, jotta rahat riittävät esimerkiksi ruokaan ja lääkkeisiin, Kaikkonen kirjoittaa.
Hän nostaa esiin hallituksen takuueläkkeen korottamiset.
Kaikista pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä olemme korottaneet jo kolme kertaa.
– Takuueläke nousee tällä vaalikaudella yhteensä lähes 40 eurolla kuukaudessa. SDP vaati takuueläkkeen korotusta viime vaalikaudella, mutta ei sitä toteuttanut, vaikka SDP oli hallituksen toinen pääpuolue ja sillä oli sekä valtiovarain- että peruspalveluministerin salkut, Kaikkonen kirjoittaa.
Hänkin sanoo, että lähivuosina kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perusturvaa on edelleen parannettava ja samalla uudistettava.
– Keskusta tekee omat esityksensä pieneläkeläisten toimeentulon parantamisesta myöhemmin tänä vuonna, kun kuva valtiontalouden näkymistä on tarkentunut.
– Tosiasia kuitenkin on, että Suomen velaksi elämisen on joskus loputtava. Nyt se on loppumassa viimeistään vuonna 2021. Jos velaksi eläminen ei lopu, meillä ei ole varaa tulevaisuudessa huolenpitoon eikä yhdessä annettujen eläke- ja palvelulupausten toteuttamiseen, Kaikkonen päättää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.