Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Entisen kansliapäällikön raju ulostulo jättiuudistuksesta: Arvaamaton kokonaisuus, jota ei hallitse kukaan

STM:n entinen kansliapäällikkö Kari Välimäki kehottaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan unohtamaan nykyisen suunnitelman mukaisen sote-uudistuksen. Välimäen mukaan uudistuksen alkuperäiset tavoitteet – perustason palvelujen parantaminen – ovat unohtuneet.

– Uudet tavoitteet, kuten maakuntauudistus ja valinnanvapaus, ovat johtaneet siihen, ettei uudistuksen sisältöä hallitse enää kukaan. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että esitetyllä ratkaisulla joudutaan ojasta allikkoon, hän kirjoittaa.

Välimäki huomauttaa, että sote-uudistuksen alkuvaiheessa tiedettiin, että erikoissairaanhoito on Suomessa laadukasta ja kustannustehokasta. Hän muistuttaa, että tarkoitus oli levittää erikoissairaanhoidon osaamista ja yhteistyötä perusteveydenhuoltoon.

Monilla alueilla esitys johtaa hyvin toimivien kokonaisuuksien pirstoutumiseen.

Esillä oleva malli johtaa Välimäen mukaan vain näennäisesti asiantuntijoiden suosittelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen nykyistä suuremmissa kokonaisuuksissa.

– Monilla alueilla, kuten Etelä-Karjalassa (Eksote), esitys johtaa hyvin toimivien kokonaisuuksien pirstoutumiseen.

Välimäki antaa esimerkiksi erikois- ja perustason yhteistyön lisääntymisestä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) erikoistason osaamista on viety perustasolle.

– On suorastaan ironista, että nyt kun kaikki ovat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestettävä alle 20 alueen kokonaisuudessa, käsiteltävänä oleva esitys rikkoo olemassa olevat alueelliset toimija, Husin valtuuston sekä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Välimäki (sd.) kirjoittaa.

Palveluja tarvitsevien asema heikentyy, kustannukset ­kasvavat ja syntyy hallinnollinen sekamelska.

Tähän Välimäen mukaan johtavat maakuntien perustaminen, valinnanvapauden epämääräinen toteuttaminen sekä palvelujen liikelaitostaminen ja eriyttäminen.

– Palveluja tarvitsevien asema heikentyy, kustannukset ­kasvavat ja syntyy hallinnollinen sekamelska.

Välimäki esittää, että nykyisen suunnitelman sijaan olisi tuettava alueellista kehitystä Eksoten ja muiden toimivien mallien tapaan.

– Varmistetaan kiireettömään hoitoon pääsy ja avun saanti lisäämällä resursseja perustason sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Valinnanvapautta ja yksityisiä palveluja voidaan tukea antamalla oikeus hakeutua kunnan palvelusetelin avulla yksityisiin palveluihin, ellei julkisten palvelujen piiriin pääse ajoissa, hän esittää.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on välttämätön uudistaa – alkupeäisen tavoitteen mukaisesti ja asiantuntijoita kuunnellen, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE