Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Eriarvoisuuden kasvu Suomen suurin uhka 

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas Hämeessä.

Suomessa eriarvoisuuden kasvu 2000-luvulla on ollut yksi Euroopan suurimpia ja suomalaiset itse ovat olleet siitä erityisen huolissaan sosiaalibarometristä toiseen. Eriarvoisuus näkyy niin terveys- kuin tuloeroina. Tuloerojen kasvu pysähtyi hetkeksi vain vuonna 2008, kun SDP vaati perustoimeentulotuen minimitason nostoa 100 eurolla. Tämän jälkeen tuloerot ovat vain kasvaneet.

Sirkku Hildén

Terveyserojen kasvu on vielä huolestuttavampaa. Hyvätuloiset elävät pidempään ja saavat tutkimustenkin mukaan myös parempaa hoitoa. Tämä ei voi jatkua. Eriarvoisuuden kasvusta on oltava huolissaan erityisesti siksi, että jatkuessaan sillä on yhteiskuntamme turvallisuuteen perustavalla tavalla heikentävä vaikutus.

Eriarvoisuus näkyy syrjäytymiskehityksenä, joka alkaa jo varhaisesta lapsuudesta ja on mm. Päijät-Hämeessä voimakkaasti periytyvää. Tämän vuoksi varhaiskasvatuksen täyden subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus ja maksuton esiopetus ovat tasa-arvoisuutta lisääviä toimenpiteitä. Samoin koulutuksen oppivelvollisuuden pidentäminen ja maksuton toinen aste vähentävät eriarvoisuutta, kuten myös harrastustakuu jokaiselle lapselle.

Tuloerojen kasvu pysähtyi hetkeksi vain vuonna 2008, kun SDP vaati perustoimeentulotuen minimitason nostoa 100 eurolla. Tämän jälkeen tuloerot ovat vain kasvaneet.

Suomessa on lähes 18 000 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta. Tutkimukset osoittavat, että heistä vain alle puolet suorittaa toisen asteen tutkinnon. Koulutus on yksi merkittävimmistä tavoista ehkäistä syrjäytymistä. Nyt olisikin kodin ulkopuolelle sijoitettuihin lapsiin syytä panostaa vahvasti, jos haluamme pienentää eriarvoisuutta ja ehkäistä ongelmia. Yksi merkittävimmistä ongelmista on jälkihuollon puutteellisuus. Jälkihuollon ikärajan nostaminen ei auta, jos resursseja ei ole. Nuorten kanssa toimimiseen on todellakin annettava aikaa. Bisneksen tekeminen lastensuojelussa pitäisi estää.

Suomessa on tehty eriarvoistavaa politiikkaa edellisen hallituksen toimesta ja seuraavan hallituksen on tämä kehitys pysäytettävä. Yhteiskunnassa on eriarvoistavia rakenteita, jotka on purettava ja luotava tilalle parempia. Tämä tarkoittaa, että lääkäriin pääsee nopeammin, mielenterveysongelmiin saa nopeasti apua, lapsia suojellaan ja autetaan varhaisessa vaiheessa.

Eriarvoisuutta vähentävät toimet maksavat, mutta panostukset myös maksavat itsensä takaisin.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE