Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Erkki Tuomioja: Keskinäisen riippumattomuuden ihailussa on riskinsä: moniin uhkiin ei auta kuin valtioiden yhteistyö

Lehtikuva / AFP

Yksikään valtio ei pysty täydellisesti irrottautumaan keskinäisistä riippuvuuksistaan. Monet ilmastonmuutoksen kaltaiset ylikansalliset uhat vaativat vastedeskin rajat ylittävää, sitoutunutta yhteistyötä.

Erkki Tuomioja

Helsingin Sanomat julkaisi 8.11. tutkija Guntram Wolffin vieraskynäkirjoituksen otsikolla ”Euroopan on aika katkaista liiallinen riippuvuus Yhdysvalloista”.

Otsikkotasolla ei tästä voi olla eri mieltä, olkoonkin että artikkeli yksipuolisesti käsitteli vain nykytilanteessa sinänsä tarpeellista eurooppalaisen aseteollisuuden vahvistamista.

Tässä yhteydessä on kuitenkin otettava laajemmin tarkasteluun, mihin maailma erilaisten nationalististen ja regionalististen riippumattomuuden tavoittelupyrkimysten kanssa on menossa.

Länsi tavoittelee täydellistä riippumattomuutta Venäjästä, vaikka venäläistä kaasua edelleen virtaa Eurooppaan ja lännen tuottamia strategisia tavaroita vuotaa kolmansien maiden kautta Venäjälle.

Venäjä puolestaan jatkaisi edelleen sille hyödyllistä kauppaa lännen kanssa, vaikka muutoin haluaa kansalaistensa eristämistä läntisistä tietovirroista ja ajatuksista, mitä lännen boikottipolitiikka tehokkaasti tukee.

Samanaikaisesti on herätty vaatimaan strategisen riippuvuuden vähentämistä tärkeitä raaka-aineita ja teknologiaa tuottavasta Kiinasta.

Donald Trumpin Yhdysvallat puolestaan tulee massiivisilla suojatulleilla kääntymään entistä syvemmälle nationalistisen protektionismin tielle, mikä ei suinkaan ollut täysin vierasta Joe Bideninkaan presidenttikauden USA:lle.

Seurauksena muut maat tulevat turvautumaan EU:n tapaan vastatoimiin tälle, vaikka kauppasotaa ainakin sanana halutaan välttää.

STRATEGISEN riippuvuuden vähentämispyrkimykset ovat ymmärrettäviä silloin, kun toisen osapuolen nähdään harjoittavan uhkaavan sapelinkalistelun lisäksi myös sotilaallista voimankäyttöä.

Kyse on siis sotaan varautumisesta, jonka eroa sotaan valmistautumisesta on ainakin samaan varautuvan vastapuolen silmin vaikea havaita.

Melkeinpä kaikkia toimijoita yhdistävänä pyrkimyksenä on rajojen tiukempi valvonta ja ei-toivotuiksi nimitettyjen ihmisryhmien muuttovirtojen pysäyttäminen.

Tähän käytetään niin lainsäädäntöä, aseistettuja rajavartijoita kuin konkreettista fyysisten rajaesteiden pysäyttämistä.

Täydellisesti keskinäisestä riippuvuudesta ei nykymaailmassa kukaan kuitenkaan voi irrottautua.

Ydinasepelotekin perustuu nimenomaan molemminpuolisesti taatun täystuhon – Mutually Assured Destruction eli MAD-doktriinin – ylläpitämiseen.

ILMASTONMUUTOKSEN ja luontokadon etenemistä ei pysäytetä minkäänlaisella rajat kiinni -politiikalla.

Koko ihmiskuntaan kohdistuvien eksistentiaalisten uhkien torjunta vaatii nimenomaan mahdollisimman laajaa ja kaikkia osapuolia sitovaa monenkeskistä yhteistyötä.

Oma maa ensin -ajattelu ryyditettynä nationalistisella ”rajat kiinni” -ajattelulla ei tuo sen enempää parempaa turvallisuutta kuin lisää hyvinvointia.

Sen suurimmat häviäjät löytyvät globaalista etelästä silloinkin, kun siellä ei siihen itse sorruttaisi.

Mutta myös Trumpin USA ja meidän Eurooppamme tulevat olemaan siinä häviäjiä.
Kyse on noidankehästä, jossa kilpailun pelko ja viholliskuvat vahvistavat kaikissa maissa toisiaan.

Sen pysäyttämiseksi tarvitaan sekä kansalaisyhteiskuntaa että monenkeskisestä sääntöpohjaisesta, kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnipitäviä hallituksia.

Pohjoismaiden tulisi olla tässä kärjessä. Valitettavasti vain Norjan hallituksella näyttää olevan nyt siihen halua ja kykyä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE