Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Erkki Tuomioja murahtaa uutisesta: ”Hämmentää tämä Hesarin outo sävytys”

Erkki Tuomioja on SDP:n kansanedustaja ja entinen ulkoministeri.

Lähes puolella Veikkaus-miljoonia saaneista yhteisöistä on kytkös puoluepolitiikkaan, Helsingin Sanomat uutisoi tänään laajassa selvityksessään.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

HS tarkasteli niitä yhteisöjä, jotka ovat saaneet vuosina 2017–2019 veikkausvaroista avustuksia yhteensä vähintään miljoona euroa. Niitä on yhteensä 387 kappaletta.

Kävi esimerkiksi ilmi, että 39:lla kansanedustajaksi kevään 2019 vaaleissa valitulla oli luottamustehtävä Veikkaus-avustuksia saavassa yhteisössä.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja ottaa uutiseen kantaa Facebook-päivityksessään.

– ”Poliitikkojen rooli Veikkaus-rahoja saavissa järjestöissä hämmentää” – otsikoi Hesari tänään. Minua taas hämmentää tämä Hesarin outo sävytys, hän aloittaa.

Tuomioja kirjoittaa, että pohjoismaisten yhteiskuntien vahvuuksiin kuuluu vireä kansalaisyhteiskunta vapaasti kukkivine erilaisine järjestöineen.

– Niissä tehtävä useimmiten täysin palkaton vapaaehtoistyö on korvaamattoman tärkeä vahvistus kansanvallalle ja hyvinvointiyhteiskunnalle. Yhtä lailla tätä vahvistaa myös se, että kansanedustajat ja edustajaehdokkaat ovat monin tavoin mukana tällaisessa toiminnassa.

– Suunnattomasti huolestuneempi demokratian tilasta olisin jos kansanedustajilla ei olisi lainkaan yhteyksiä tällaiseen kansalaistoimintaan, hän jatkaa.

Tuomioja sanoo, että kansalaisyhteiskunnan tukeminen niin veikkausvoittovaroista kuin muutoin julkisilla tuilla on tehokasta ja järkevää.

– Jääviyssääntöjä on tiukasti noudatettava ja avoimuus ja toimiva valvonta tuovat mahdolliset väärinkäytökset pian ilmi.

– Edunsaajien mukanaolo Veikkauksen hallinnossa on perua siitä, että koko yrityksen perustivat urheilun keskusjärjestöt vuonna 1940 Tippaustoimisto Oy:n nimellä. Vuosikymmenten kuluessa tilanne on muuttunut ja tänään on perusteltua että Veikkauksen hallinnon henkilösidonnainen napanuora edunsaajiin löystyisi.

– On syytä rohkaista kaikkia kansanedustajia osallistumaan kansalaisjärjestöjen toimintaan, vaikka joku toimittaja tai uusliberalistinen ajatuspaja sitä moittisikin, Tuomioja murahtaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
10.8.2020
Tämä lasikatto on vielä rikkomatta – Maria Teikari pyrkii Akavan johtoon: ”Lopullinen kimmoke oli huoli ay-liikkeen tulevaisuudesta”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE