Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Esitysten olisi pitänyt olla rohkeampia” – PAM pettyi yksityiselle turvallisuusalalle esitettyihin muutoksiin

LEHTIKUVA / EEVA-MARIA BROTHERUS

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan yksityisen turvallisuusalan koulutusta, ohjausta ja valvontaa selvittäneen työryhmän loppuraportin toimenpide-ehdotukset eivät ole riittäviä. PAM jätti raporttiin eriävän mielipiteen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Raportissa otetaan askelia oikeaan suuntaan, mutta ei riittävästi. Raportti ei huomioi tarpeeksi kattavasti toimialan laadullisia kehitystarpeita. Näemme, että raportin esitysten olisi pitänyt olla rohkeampia, PAMia työryhmässä edustanut sopimusasiantuntija Markku Saikkonen sanoo tiedotteessa.

PAM muistuttaa, että yksityisellä turvallisuusalalla vartijat ja järjestyksenvalvojat tekevät vaativaa ja vastuullista työtä ja ala on vahvasti työvoimavaltainen. Siksi PAMin mukaan alan kehittämisessä pitää panostaa työntekijöihin. Saikkonen katsoo sen edellyttävän parempaa koulutusta alan työntekijöille ja tiukemmat kriteerit alalle hakeutumiseen.

– Tavoitteena pitää olla korkealaatuinen yksityinen turvallisuusala. Sitä kautta saadaan kasvatettua suomalaisten luottamusta yksityistä turvallisuusalaa kohtaan. Se on myös toimialan yritysten etu, hän sanoo.

”Tehtävien porrastaminen ei vaikeuta valvontaa, vaan selkeyttää sitä.”

PAMIN mielestä alan koulutusvaatimukset tulisi porrastaa työn vaativuuden ja tehtävien perusteella. Tätä Markku Saikkonen esitti tiedotteen mukaan myös työryhmässä.

– Raportissa esitetyt seikat eivät riitä perusteluksi sille, miksi alan koulutusta ei voisi porrastaa enemmän vaativuuden, eli lähinnä perusoikeuksiin puuttumisen mukaan. Se, että työssä on aina olemassa riski joutua puuttumaan perusoikeuksiin, ei tarkoita, etteikö tällaista porrastamista voisi silti olla järkevää tehdä, Saikkonen sanoo.

Raportin mukaan koulutuksen merkittävä tehtävän mukainen porrastaminen johtaisi valvonnan vaikeutumiseen ja olisi omiaan vaikeuttamaan myös yksityisen turvallisuusalan työntekijän siirtymistä tehtävästä toiseen.

– Näemme, ettei tehtävien porrastaminen vaikeuta valvontaa, vaan selkeyttää sitä. Lisäksi pidämme hyvänä, että koulutusta pitäisi työuralla etenemisen välivaiheissa päivittää, Saikkonen sanoo.

– Jos yksityistä turvallisuusalaa halutaan muuttaa laadukkaammaksi, luotettavammaksi ja tasalaatuisemmaksi, pitää olla valmis myös muuttamaan rakenteellisesti alan osaamisvaatimuksia ja alalle hakeutumisen kriteerejä. Digitalisaatio ja alalle tulevat mahdolliset uudet työtehtävät edellyttävät panostamista koulutukseen. Nyt raportissa ei anneta suosituksia, jotka olisivat rohkeita ja toimialaa riittävästi kehittäviä, Saikkonen summaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE