Ulkomaat
5.11.2019 05:42 ・ Päivitetty: 5.11.2019 05:46
Espanjan puoluejohtajat kiistelivät vaalitentissä Katalonian kysymyksestä
Espanjassa puoluejohtajat kohtasivat maanantai-iltana tv-väittelyssä ennen maan uusia parlamenttivaaleja. Kuumaksi aiheeksi nousivat Katalonian itsehallintoalueen tilanne ja alueen väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset.
Virkaatekevä sosialistisen työväenpuolueen pääministeri Pedro Sanchez sai kritiikkiä sekä oikeisto- että vasemmistopuolueilta Katalonian kriisin hoidosta.
Keskusta-oikeistolaisen Ciudadanos-puolueen johtaja Albert Rivera vaati, että Kataloniaan pitäisi palauttaa järjestys peruuttamalla alueen itsehallinto-oikeus ja erottamalla Katalonian aluehallinnon johtaja Quim Torra.
Äärioikeistolaisen Vox-puolueen Santiago Abascal meni vieläkin pidemmälle ja sanoi, että Kataloniassa on käynnissä ”pysyvä vallankaappaus” ja vaati Torran pidätystä.
Oikeiston paineessa Sanchez päätyi lupaamaan, että jos sosialistit nousevat valtaan, puolue ajaa lakia, joka tekisi luvattoman itsenäisyysäänestyksen järjestämisestä rikoksen.
Äärivasemmistolaisen Podemosin Pablo Iglesias puolestaan arveli, että sosialistit liukuvat Katalonian kriisin takia sopimukseen perinteisen kilpakumppaninsa konservatiivipuolue PP:n kanssa.
Gallupit ennustavat epävarmuuden jatkuvan
Samaan aikaan mielenosoitukset Kataloniassa ovat jatkuneet. Tuhannet separatistit osoittivat mieltään maanantaina Barcelonan kaduilla, kun kuningas Felipe VI vieraili kaupungissa.
Separatistien liikehdintä alkoi lokakuussa, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.
Parlamenttivaalit pidetään levottomuuksista huolimatta tulevana sunnuntaina. Mielipidemittaukset ennustavat, että Sanchezin työväenpuolue saisi eniten paikkoja, mutta ei tälläkään kertaa enemmistöä.
Sanchezin sosialistinen työväenpuolue PSOE voitti huhtikuussa pidetyt parlamenttivaalit, muttei saanut enemmistöä parlamentin alahuoneeseen. Vaalitulos jätti PSOE:n riippuvaiseksi toisten puolueiden tuesta Espanjan sirpaleisessa parlamentissa.
Sanchez yritti vielä syyskuussa etsiä liittolaisia koalitiohallituksen muodostamiseksi, mutta tulosta ei kuitenkaan syntynyt, ja espanjalaiset raahataan taas uurnille. Marraskuun 10. päivän vaalit ovat jo neljännet neljän vuoden sisään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.