Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Etla: Miesten ja naisten työurat alkavat eriytyä jo ennen työmarkkinoille tuloa

iStock

Miesten ja naisten työurat alkavat eriytyä jo uran alkutaipaleella ennen työmarkkinoille tuloa, sosiaali- ja terveysministeriölle laadittu raportti kertoo.

Demokraatti

Demokraatti

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toukokuussa julkaistussa, sosiaali- ja terveysministeriölle tehdyssä raportissa on selvitetty sukupuolten työuraeroja ja niiden yhteyttä miesten ja naisten palkkaeroon Suomen teollisuudessa.

Tutkimuksesta on vastannut Tilastokeskuksen erikoistutkija Pekka Laine. Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen on laatinut tutkimuksen kirjallisuuskatsauksen ja toiminut tieteellisen ohjauksen asiantuntijana.

Taloustieteen kirjallisuuden perusteella koulutusvalinnat, jotka ohjaavat ja ennustavat naisten ja miesten työuraa, eroavat sukupuolten välillä. Erilaisten koulutusvalintojen vuoksi miehet ja naiset sijoittuvat eri tehtäviin jo heti työuransa alussa, raportissa todetaan.

Naisten ja miesten välillä koulutustasossa ei ole suuria eroja, mutta koulutusalojen välillä erot ovat suuria. Naiset myös sijoittuvat alhaisemmalle hierarkiatasolle heti työuran alussa ja heidän palkkansa on noin kuusi prosenttia alhaisempi kuin miesten vastaavalla hierakiatasolla.

– Tutkimuksien mukaan miehet ja naiset sijoittuvat eri tehtäviin jo heti työuran alussa, ja erot myöhemmässä urakehityksessä kasvattavat sukupuolieroa työmarkkinoilla entisestään. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että miehet ylenevät naisia useammin. Sukupuolten välinen palkkaero saa siis alkunsa jo heti työuran alussa ja kasvaa työuran pidentyessä entisestään, Etlan Antti Kauhanen summaa tiedotteessa.

Sosiaaliset normit ovat ratkaisevassa osassa sukupuolierojen taustalla.

TYÖURAEROJEN taustalla vaikuttavia tekijöitä, kuten koulutusvalintoja, on tutkittu paljon aiemmissa tutkimuksissa. Etlan mukaan viimeaikainen tutkimus on kuitenkin osoittanut, että tekijöistä nimenomaan sosiaaliset normit ovat ratkaisevassa osassa sukupuolierojen taustalla niin työurien kuin ansioiden osalta.

– Esimerkiksi ensimmäisen lapsen syntymä vaikuttaa merkittävällä tavalla naisten työuraan ja ansioihin, kun taas miehillä vastaavaa vaikutusta ei ole, tiedotteessa todetaan.

Etlan Kauhasen mukaan tutkimuksen perusteella on vaikea tehdä selkeitä politiikkasuosituksia. Monien työuriin vaikuttavien tekijöiden syy-yhteyttä on vaikea arvioida ja usein nämä osatekijät vielä liittyvät toisiinsa.

– Hyvin vähän on vielä tutkimusta myös itse politiikkatoimenpiteistä, jotka tähtäävät sukupuolierojen kaventamiseen. Meidän olisi erityisen tärkeää tutkia, miten voisimme vaikuttaa sosiaalisiin normeihin, kuten siihen, miksi tytöt valitsevat eri koulutuksen ja alan kuin pojat, Kauhanen sanoo.

Naisten ja miesten työuraerot Suomen teollisuuden kuukausipalkkaisella henkilöstöllä 2002-2020 -raportti on osa Työurat ja ammattisegregaatio sukupuolten palkkaeron taustalla -tutkimushanketta, joka kuuluu osana samapalkkaisuusohjelmaan 2020-2023. Tutkimuksen on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö ja sen on toteuttanut Tilastokeskus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE