ehdokasmainos

Etla varoittaa: Yhteiskuntasopimus ei paranna työllisyyttä hetkessä

Kuva: Kari Hulkko
Työttömyysaste on tänä vuonna Etlan arvioiden mukaan 9,4 prosenttia, josta se laskee joka vuosi, mutta hyvin hitaasti.

Yhteiskuntasopimus parantaisi työllisyyttä vasta muutaman vuoden päästä, vaalikauden lopulla, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Tänään julkistetussa suhdanne-ennusteessaan Etla arvioi työttömyyden vähenevän lähivuosina varsin hitaasti.

Työttömyysasteen odotetaan olevan tänä vuonna 9,4 prosenttia, ensi vuonna 9,3 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 9,2 prosenttia. Vuoden 2020 työttömyysasteeksi Etla arvioi 8,9 prosenttia.

Kansantuotteen roima heikentyminen olisi normaalisti antanut aihetta isompaankin työttömyyteen. Vaikutusta on kuitenkin loiventanut väestön eläköityminen sekä se, että tuotanto on supistunut korkean tuottavuuden vientitoimialoilta, jotka työllistävät suhteellisesti vähemmän.

Etla odottaa muiden talousennustajien tapaan Suomelle hyvin vaisua kasvua lähivuosiksi. Kansantuotteen odotetaan kasvavan tänä vuonna 0,9 prosenttia. Arviota on heikennetty syksystä hitusen verran, koska vienti on sakannut odotettua enemmän.

Yksityinen kulutus ei kasva lainkaan.

Suomen kasvu olisi tänä vuonna Etlan mukaan toiseksi hitainta euroalueella. Hitainta kasvun odotetaan olevan Kreikassa, jossa kokonaistuotanto ei kasvaisi tänä vuonna lainkaan. Vanhoista kriisimaista Irlannin odotetaan pääsevän 4 prosentin ja Espanjan 3 prosentin kasvuvauhtiin. Saksassa ja Ranskassa kasvu olisi 1,5 prosentin tuntumassa.

Ensi vuonna Suomen kansantuote kasvaisi 1,2 prosenttia viennin tukemana. Etla odottaa, että vienti vauhdittuu, kun EU-maiden investoinnit lisääntyvät ja yhteiskuntasopimus alkaa hiljalleen parantaa kilpailukykyä. Sen sijaan yksityinen kulutus ei kasvaisi lainkaan.

– Reaaliansiot alenevat hieman, työllisyyskehitys on heikko ja yhteiskuntasopimus kasvattaa palkansaajien työvoiman sivukuluja, Etlan talousennusteessa luetellaan.

Vuonna 2018 talouden odotetaan kasvavan 1,4 prosenttia. Kasvu nojaa Etlan mukaan vientiin ja investointeihin. Edellytyksenä kuitenkin on, että maltilliset palkkasopimukset jatkuvat, kilpailukyky kohenee ja vientimarkkinat elpyvät.

Myllerrys jatkuu MTV:n uutisyhtiössä – M&M: Myös sisältöjohtaja lähtee

Kuva: Lehtikuva
LKS 20160407  MTV:n uutistoimitus Helsingissä 21. huhtikuuta 2015. Mediayhtiö MTV ilmoitti tiistaina aloittavansa kahdet yt-neuvottelut, joissa tavoitellaan yhtiön mukaan maksimissaan yhteensä 125 henkilötyövuoden vähennystä. Yhtiö kertoo siirtävänsä uutis- ja urheilutuotantonsa uuteen uutisyhtiöön. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Instructions: KUVITUSTA STT MTV aloittaa yt-neuvottelut ///

MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Timo Haapala ilmoitti maanantaina siirtyvänsä Ilta-Sanomiin politiikan erikoistoimittajaksi. Haapala on työskennellyt MTV:lle eri tehtävissä vuodesta 1997 saakka.

MTV:n uutisyhtiö Mediahubissa käy ovi nyt muutenkin. Yhtiöstä lähtee myös sisältöjohtaja Anu Kuistiala, uutisoi Markkinointi&Mainonta tänään.

Mediahubin sisältöjohtajaksi Kuistiala tuli vasta tänä kesänä.

MTV:lle uutisia tuottava Mediahub Helsinki aloittaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen tähtäävät yt-neuvottelut, kertoi MTV:n ohjelmatyöntekijät tiedotteessaan torstaina.

Mediahub aikoo myös lomauttaa koko henkilöstönsä ensi vuonna kahdeksi viikoksi.

MTV ja Mediahub ilmoittivat tänään viiden vuoden tuotantosopimuksesta. Samalla Mediahub siirtyy loppuvuoden aikana MTV:n emoyhtiö Bonnierin suoraksi tytäryhtiöksi.

Ohjelmatyöntekijöiden mukaan MTV kuitenkin tilaa Mediahubilta uutisia nykyistä pienemmällä summalla.

Mediahubissa työskentelee 87 henkilöä, joista lähes kaikki journalistisissa tehtävissä.

Hallitus peruuttaa taas – työttömien haastatteluita ei yksityistetä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
LKS 20161020 Oikeus- ja työministeri Jari Lindström järjestämässään tiedotustilaisuudessa Helsingissä 20. lokakuuta 2016. Tilaisuudessa selvennettiin työvoimapalvelujen tehostamiskeinoja. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) piti tänään tiedotustilaisuuden työvoimapalvelujen tehostamiskeinoista.

Hallituksen aiempien päätösten perumiset jatkuivat tänään, kun esitys työttömyysturvan uudistuksista annettiin eduskunnalle.

Hallitus päätti esityksestään julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta.

Samalla tuli tieto, että hallitus peruuttaa työttömien haastattelujen yksityistämisen vuokrafirmoille.

Työttömien haastattelu pysyy vastakin viranomaisten tehtävänä. Hallitus sanoo kuitenkin lisäävänsä työttömien haastattelumääriä.

Vuoden alusta jokainen työtön haastatellaan ensin kahden viikon kuluessa työttömäksi jäämisestä ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein. Haastattelu on mahdollista tehdä muutenkin kuin kasvokkain: puhelimessa tai verkossa sähköisesti.

Jatkossa haastatteluista tulee pakollisia, työvoimaviranomaisten harkintamahdollisuus poistuu. Haastatteluiden tekemiseksi te-toimistoihin on tarkoitus palkata satoja kokoaikaista työntekijöitä lisää.

Moni hengähti tänään helpotuksesta: työttömien haastatteluja ei aiota ulkoistaa.

Kaavailtu ulkopuolisten yritysten käyttö ehti herättää laajaa huolta.

Työministeri Jari Lindström (ps.) myönsi tänään, että haastatteluiden ja työllistymissuunnitelman tekeminen on sellaista julkisen vallan käyttöä, jota ei voi  antaa ulkopuoliselle yritykselle.

Saman totesivat jo aiemmin useat työvoimatoimistoissa toimivat asiantuntijat sekä oppositiopuolueiden edustajat.

Demokraatti selvitti kyselyssään syyskuun lopulla te-toimistojen johtajien kantoja monituottajamalliin. 15:sta TE-toimistojen johtajasta kymmenen vastasi. Monista vastauksista ilmeni epätietoisuus siitä, mitä uudistus käytännössä tarkoittaa.

Vastauksista ilmeni, että te-toimistojen henkilökunnan riittävyys ja jaksaminen ovat valmiiksi koetuksella. Huolta kentällä herättää työntekijöiden vähyys mutta myös uudistuksen kiire.

Hallitus on nyt ohjaamassa toimistoille ensi vuonna 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Työttömien haastattelujen ulkoistaminen olisi todennäköisesti törmännyt myös tietosuojaongelmiin. Harmaalla vyöhykkeellä oltaisiin, jos viranomaistietoa luovutettaisiin yksityisten konsulttifirmojen aineistoksi työttömien haastatteluja varten.

Ministeri Lindström vakuutti tänään, ettei haastattelujen tarkoitus ole työttömän kyttääminen vaan se, että hän pääsisi mahdollisimman nopeasti kiinni työelämään.

Moni hengähti tänään helpotuksesta – noiden haastattelujen toteuttaminen pysyy sittenkin viranomaisten käsissä.

Hallitus hehkuttaa perustulokokeilua – Filatov: ”Pihvi puuttuu”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
LKS 20160330 - Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas (vas.) luovutti alustavan ehdotuksen perustulokokeilun toteuttamisvaihtoehdoista sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle Helsingissä 30. maaliskuuta 2016. Perustuloa saatetaan kokeilla Suomessa satunnaisella valtakunnallisella otannalla sekä tietyllä alueella. Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017 ja 2018. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas luovutti alustavan ehdotuksen perustulokokeilun toteuttamisvaihtoehdoista silloiselle sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.) Helsingissä 30. maaliskuuta.

Hallitus haluaa aloittaa perustulokokeilun ensi vuoden alussa. Hallitus esittää eduskunnalle, että kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017–2018.

Mukaan valittaisiin 2 000 työtöntä satunnaisotannalla. Heille annettaisiin 560 euroa kuukaudessa, mikä olisi verovapaata tuloa.

Osallistuminen olisi valituille pakollista, jotta kokeilusta saatavat tulokset eivät olisi vääristyneitä.

Kokeilulla on tarkoitus tutkia muun muassa sitä, edistääkö perustulo työllistymistä.

Perustuloa saavia ihmisiä verrattaisiin kokeilun ajan kohdejoukkoon kuuluvaan verrokkiryhmään, jolle ei maksettaisi perustuloa.

Tuloksia puntaroitaisiin ensimmäisen vuoden jälkeen, jonka jälkeen päätettäisiin kokeilun laajentamisesta vuodella. Tässä yhteydessä voitaisiin tarkastella myös erilaisia veroratkaisuja.

– Tämä kokeilu on aivan ainutlaatuinen kansainvälisessäkin tarkastelussa, ja sen valmistelulle täytyy antaa jo nyt suuri kiitos, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.).

Perustulokokeilu on osa hallituksen ”kokeilukulttuuria”. Sen kärkihankkeesta vastaavan kunta- ja uudistusministerin Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan työhön kannustava perustulo on ollut vuosien ajan useiden puolueiden tavoitteena.

Vehviläinen kehuu, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on ensimmäinen, joka lähtee asiassa konkreettisesti liikkeelle.

Osmo Soinininvaara (26.8.): Nyt kokeillaan järjestelmää, joka ei voi olla olemassa.

Kaikki eivät ole yhtä innoissaan.

Monet asiantuntijat ja oppositiopuolueiden edustajat ovat kritisoineet hallituksen valitseman mallin kapeaa otantaa ja muita puutteita.

SDP:n kansanedustajan, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatovin mukaan hallituksen perustulokokeilusta puuttuu pihvi.

Filatovin mukaan on silti hyvä, että perustuloa kokeillaan – edes ilman pihviä.

– Pihvit ovat tunnetusti kalliita. Hallituksen perustulokokeilu kutistui ainoastaan 2 000 Kelan työttömyysturvalla olevaa koskevaksi, käytännössä siis työttömän työmarkkinatukikokeiluksi, Filatov kirjoitti blogissaan elokuun lopussa.

– Hallituksen kokeilu kuivui miniatyyrikokoon rahapulan varjolla, hän jatkoi.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka huomautti omassa Facebook-päivityksessään (26.8.), että hallituksen kokeilu koskee kahtatuhatta työtöntä.

– Ei opiskelijoita, freelancereita, yrittäjiä, muiden tukien saajia. Liian vino ja pieni otos, nollatutkimus, Harakka kuittasi.

FB-kommentissaan Harakka arvioi Kelan tutkimusprofessoriin vedoten, että luotettava otos olisi vähintään 10 000.

– Miksi näin hölmöä mallia kokeillaan? kysyi puolestaan perustulon puolesta puhunut ex-kansanedustaja ja ex-ministeri, tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) kotisivullaan.

Soininvaaran mukaan malli, jota perustulokokeilussa aiotaan käyttää, on ”järjettömästi alijäämäinen”.

– Kahden vuoden määräaikainen kokeilu ei kerro, miten perustulo vaikuttaisi koko elämää koskeviin valintoihin. Kukaan ei tämän kokeilun innottamana lähde lammasfarmariksi aidompaa elämää etsimään, Soininvaara päätti kirjoituksensa.

Tasavallan johtaviin perustuloasiantuntijoihin kuuluva Soininvaara jatkoi hapanta kommentointia Ilta-Sanomissa (26.8.):

– Nyt kokeillaan järjestelmää, joka ei voi olla olemassa. Meillä ei ole varaa lisätä jokaisen ansiotuloja saavan ansiota 560 eurolla kuussa, hän sanoi.

MTV:n uutiset aloittaa yt-neuvottelut – ruotsalaisten vaikutus kasvaa

Kuva: Lehtikuva
mtv

MTV:lle uutisia tuottava Mediahub Helsinki aloittaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen tähtäävät yt-neuvottelut, kertoo MTV:n ohjelmatyöntekijät tiedotteessaan. Mediahub aikoo myös lomauttaa koko henkilöstönsä ensi vuonna kahdeksi viikoksi.

MTV ja Mediahub ilmoittivat tänään viiden vuoden tuotantosopimuksesta. Ohjelmatyöntekijöiden mukaan MTV kuitenkin tilaa Mediahubilta uutisia nykyistä pienemmällä summalla.
Mediahubissa työskentelee 87 henkilöä, joista lähes kaikki journalistisissa tehtävissä. Samalla Mediahub siirtyy suoraan ruotsalaisen Bonnierin Broadcastingin tytäryhtiöksi. Bonnier on jo MTV:n emoyhtiö.

MTV uudistaa aamuohjelmistonsa MTV3-kanavalla vuoden 2017 alusta. MTV tilaa Huomenta Suomi-ohjelmakokonaisuuden tuotantoyhtiö Mediahubilta.

Huomenta Suomeen kuuluvat  jatkossa MTV:n uutisstudiosta Pasilasta toteutettavat uutislähetykset, meteorologin sääpalvelut ja ajankohtaisosuus, joka lähetetään suorana Helsingin keskustasta Akateemisesta Kirjakaupasta.

Mediahub tekee sisältöjä myös muun muassa Bauer Medialle, Sitralle ja Akateemiselle kirjakaupalle.

Mediahub siirtyy loppuvuoden aikana MTV Oy:n emoyhtiö Bonnier Broadcastingin suoraksi tytäryhtiöksi.

VR:n uusi pomo: Lisää vaan matkustajia juniin

Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa
LKS 20161020 - VR:n uusi toimitusjohtaja Rolf Jansson Helsingin rautatieasemalla 20. lokakuuta 2016. Tähän asti konsernissa logistiikasta vastaavan VR Transpointin johtajana toiminut Jansson nimitettiin toimitusjohtajaksi torstaina. Hän aloittaa tehtävässä heti. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
VR:n uusi toimitusjohtaja Rolf Jansson Helsingin rautatieasemalla 20. lokakuuta 2016. Tähän asti konsernissa logistiikasta vastaavan VR Transpointin johtajana toiminut Jansson nimitettiin toimitusjohtajaksi torstaina. Hän aloittaa tehtävässä heti. 

VR:n uusi toimitusjohtaja Rolf Jansson pitää yhtiön nykyistä toimintaympäristöä mielenkiintoisena. Hänen mielestään yhtiö on tehnyt oikeita asioita viime vuosien aikana, kun kilpailu matkustajaliikenteessä on kiristynyt.

– Kaikki lähtee siitä, että saadaan lisää matkustajia juniin. Siinä olemme onnistuneet muokkaamalla hinnoittelua ja parantamalla suunnittelua niin, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat, aiemmin logistiikasta vastaavan VR Transpointin johtajana toiminut Jansson sanoo.

Jansson mainitsee esimerkkeinä asiakkaiden paremmasta palvelemisesta nopeammat junat ja bussiliikenteen kautta tehtävän yhteistyön. Yhtiö kertoi keskiviikkona lisäävänsä vuoroja ja pysähdyksiä erityisesti Länsi-Suomessa.
VR:n matkustajamäärät ovat kuluvan vuoden aikana nousseet. Toisaalta ensimmäisen vuosipuolikkaan liikevaihto oli laskussa, mikä johtui junalippujen hinnan laskusta.

Yhtiö pyrkii Janssonin mukaansa tarjoamaan kokonaisratkaisuja.

– Tulevaisuudessa ei riitä se, että ratkaistaan siirtyminen pisteestä a pisteeseen b, vaan pitää pohtia ratkaisuja sekä kuluttajille että bisnesasiakkaille. Logistiikassa pohditaan koko ketjua: ei pelkästään kuljetusta, vaan myös varastointia, lastausta, purkua ja satamaoperointia.

Vuonna 1969 syntynyt Jansson seuraa tehtävässä Mikael Aroa, joka toimii marraskuun loppuun asti VR:n hallituksen erityistehtävissä. Aro on aiemmin ilmoittanut siirtyvänsä sijoitusyhtiö Tritoniin.
Jansson aikoo toimitusjohtajana jatkaa samaa muutosohjelmaa, jonka Aro aloitti.

– Minun tehtäväni on huolehtia siitä, että muutoksesta tulee jatkuvaa.

Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Jansson on työskennellyt aiemmin Nordeassa ja konsulttiyhtiö Booz Allen Hamiltonissa.

Niko Vartiainen