Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

18.8.2020 16:05 ・ Päivitetty: 18.8.2020 16:05

EU-johtajat pyysivät Putinia kehottamaan Valko-Venäjän johtoa vuoropuheluun – ”Ei tule kysymykseen”

Euroopan johtajat soittelivat tiistaina vuorotellen Venäjän presidentille Vladimir Putinille (kuvassa), jotta tämä kehottaisi Valko-Venäjän johtoa merkitykselliseen vuoropuheluun opposition kanssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Putinille soittivat muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Kremlin sivuilta löytyvien tietojen mukaan Putinin vastaus niin Merkelille kuin Macronillekin oli sama: naapurimaan sisäisiin asioihin puuttuminen tai viranomaisten painostaminen ei tule kysymykseen.

EU-johtajat kokoontuvat keskiviikkona videon välityksellä järjestettävään hätäkokoukseen Valko-Venäjän vuoksi. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.)

Tihanovskaja: Mätänevä järjestelmä

Valko-Venäjällä hallinnon vastaiset lakot laajenivat tiistaina. Muun muassa suuren Belaruskali-kaivosyhtiön työntekijät ilmoittivat lopettavansa työt.

Minskissä satoja mielenosoittajia kokoontui vankilan ulkopuolelle, jossa pidetään Liettuaan paenneen presidentinvaalien oppositioehdokkaan Svetlana Tihanovskajan aviomiestä.

Tihanovskaja lähti ehdolle sen jälkeen, kun hänen puolisonsa, vloggaaja Sergei Tihanovskin ehdokkuus estettiin ja tämä passitettiin vankilaan.

– Olen tullut tukemaan poliittisia vankeja, joita pidetään vankiloissamme. He ovat täysin viattomia, perusteli Anatoli Vaitikovski, 53.

Liettuaan paennut Tihanovskaja kertoi tiistaina videoviestissä, että hänen aviomiehensä viettää syntymäpäiväänsä vankilassa syytettynä ”rikoksesta, jota ei tehnyt”.

– Kaikki tämä häpeilemätön laittomuus ja epäoikeudenmukaisuus osoittaa, miten tämä mätänevä järjestelmä toimii, Tihanovskaja sanoi.

– Yksi henkilö kontrolloi kaikkea. Yksi henkilö, joka on pitänyt maata peloissaan 26 vuotta. Yksi henkilö, joka varasti valkovenäläisiltä heidän valinnanvaransa, Tihanovskaja jatkoi järjestelmän kuvailua.

Protestit Valko-Venäjällä ovat jatkuneet toista viikkoa. Ne alkoivat sen jälkeen, kun Valko-Venäjää 26 vuotta itsevaltaisesti hallinnut istuva presidentti Aleksandr Lukashenko väitti voittaneensa 80 prosentin ääniosuudella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU