Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-johtajien torstai on tukalia kysymyksiä täynnä – esteitä Turkki-yhteistyön tieltä raivataan

EU-maiden huippukokousta johtava Donald Tusk tapasiTurkin pääministeri Ahmet Davutoglun eilen.

EU-maiden johtajilla on edessään tukku tukalia kysymyksiä, kun he kokoontuvat torstaina kaksipäiväiseen huippukokoukseen Brysseliin. Tavoitteena on raivata esteet kiistanalaisen Turkki-yhteistyön tieltä.

Viime viikolla Turkin ja EU-maiden johtajat sopivat periaatteesta, joka mahdollistaa Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden palauttamisen takaisin Turkkiin. Pyrkimyksenä on tukahduttaa salakuljettajien liiketoiminta ja ohjata muuttoliike laillisille reiteille.

Suunnitelman oikeusperusta on kyseenalainen. Myös Turkin vaatimat ehdot kuten pikainen viisumivapaus ja EU-jäsenyysneuvottelujen vauhdittaminen herättävät kovaa arvostelua. Voimakkaimmin vastaan haraa Kypros, joka on pitänyt Turkin jäsenyysneuvotteluja vuosia jäissä maiden välisen kiistan takia.

EU-maiden huippukokousta johtava Donald Tusk on käynyt kokouksen alla sekä Kyproksella että Turkissa hakemassa eväitä sopuun.

– Me haluamme sopimuksen, mutta se ei tule olemaan helppoa, sanoi korkea EU-lähde Brysselissä.

”Palautukset laillisia”

EU-komissio vakuuttaa, että sopimus ja sen keskiössä olevat palautukset voidaan toteuttaa laillisesti. Palautuksia perustellaan sillä, että Turkki on ”turvallinen kolmas maa”, josta voi hakea turvapaikkaa. Tähän asti käytäntöä ei ole sovellettu, sillä Turkin asema on tulkittu toisin.

Lisää aiheesta

Turkki on rajoittanut merkittävästi turvapaikanhakua: esimerkiksi afgaaneilla ja irakilaisilla ei ole ollut tähän oikeutta. Komission mukaan Turkin on muutettava lakejaan siten, että kaikki hakijat saavat yhtäläistä kohtelua.

EU ei voi evätä Kreikkaan tulevien oikeutta hakea maasta turvapaikkaa. Komission mukaan hakemukset voidaan hylätä Turkin asemaan vedoten. Valitusoikeus on silti otettava huomioon.

– Jokaisen henkilön tapaus pitää arvioida yksilöllisesti, sanoi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Hakemusten pikakäsittely edellyttää, että Kreikka kohentaa merkittävästi vastaanotto-olojaan. Kreikalla on ollut suuria vaikeuksia saada edes sormenjälkiä otettua kaikilta tulijoilta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE