Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

19.6.2024 12:21 ・ Päivitetty: 19.6.2024 12:21

EU-komisso: Suomi ei ole päätymässä liiallisen alijäämän menettelyyn

iStock

EU-komissio ei ole esittämässä Suomea liiallisen alijäämän menettelyyn. Suomessa menettelyä on kutsuttu myös talouden tarkkailuluokaksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Liiallisen alijäämän menettelyllä pyritään huolehtimaan budjettikurista. EU-maiden taloussääntöjen mukaan mailla saa olla velkaa korkeintaan 60 prosenttia ja alijäämää 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Komissio totesi kertomuksessaan, että Suomi ja Slovenia ovat ennakoineet ylittävänsä kolmen prosentin julkisen talouden alijäämärajan tänä vuonna. Tämä on alustava todiste jäsenvaltioiden liiallisesta alijäämästä, se muistutti.

-  Suomen osalta julkisen talouden alijäämän ennustetaan ylittävän viitearvon vuonna 2024 mutta ei vuonna 2025, joten alijäämän odotetaan olevan väliaikainen, raportissa sanotaan.

KOMISSIO arvioi, että menettelyn aloittaminen on perusteltua seitsemässä maassa. Näitä ovat Belgia, Ranska, Italia, Unkari, Malta, Puola ja Slovakia.

Alijäämäkriteeriin perustuvassa liiallisen alijäämän menettelyssä edellytetään, että vuotuinen rakenteellinen sopeutus on vähintään 0,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sääntöjen noudattamatta jättämisestä voi ainakin periaatteessa seurata pahimmillaan sakko.

Keskiviikkona julkaistu raportti on vasta ensimmäinen askel liiallisen alijäämän menettelyjen aloittamisessa. Varsinaisesti komissio ehdottaa menettelyjen aloittamista jäsenmaista koostuvalle EU:n neuvostolle heinäkuussa, kun se on ensin kuullut talous- ja rahoituskomiteaa asiassa.

Komissio arvioi säännöllisesti, onko asianomainen hallitus toteuttanut tuloksellisia toimia, ja antaa neuvostolle suosituksen. Tämän jälkeen neuvosto päättää, voidaanko seuraamukset lopettaa vai onko niitä jatkettava tai jopa kovennettava.

Kaikkiaan komissio laati nyt kertomuksen 12 jäsenvaltiolle. Tavoitteena oli arvioida, täyttävätkö maat perussopimuksen alijäämää koskevan kriteerin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU